Изложби

Изложба с рисунки на Румен Гашаров

4 – 22 декември 2023, Галерия "Стубел"

Изложба с рисунки на Румен Гашаров

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"
представя

Румен Гашаров

Рисунки

4 – 22 декември 2023

На 4 декември в Галерия "Стубел" се открива изложба с рисунки на Румен Гашаров. Експозицията включва над 40 творби, създадени предимно през 60-те и 70-те години на миналия век.

Живописното творчество на Румен Гашаров е добре познато на широката публика. Той e сред онези художници в българското изкуство, които успяват да удивят зрителя с неподправената си оригиналност и специфична изразителност. През чувствителното и критично зрително поле на художника преминават явления, събития, хора, предмети, които той превръща в художествени образи.

Към множеството живописни платна, колажи, илюстрации, създадени през повече от 60-годишен период на творчество, са запазени стотици скици и рисунки, съхранени в архива на Гашаров, които до момента не са показвани пред публика. Изключение прави една малка част, която бе включена в изложбата „Бруто-Нето“ в СГХГ в края на 2022 година.

Настоящата изложба в галерия "Стубел" за първи път представя тази непозната страна от творчеството на Румен Гашаров, свързана с интимния свят на художника. Рисунките са изпълнени с молив, туш, пастел, акварел, химикал, флумастер, с всичко, което е в близост и в полезрението на твореца. В много от тези  бързи скици личи стремежа да не се изпусне, да не се забрави идеята, да се съхрани впечатлението и емоцията от преживяното. Значително количество от тях прераства в по-детайлно разработени рисунки, в които образите изплуват до акварелни композиции и колажи. Сред тях ще разпознаем герои, лица, предмети и образи, претворени в знакови картини на Гашаров, днес част от музейни и частни колекции. споделя за изложбата изкуствоведът д-р Станислава Николова, уредник в СГХГ и куратор на изложбата.

 

◊ ХУДОЖНИКЪТ

Румен Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив, но по-голямата част от живота му преминава в София. През 1956 получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София.

През 1962 г. завършва живопис в НХА при проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната. Освен в България, показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия.

През 1977 г. печели Първа награда от Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“ в Габрово. Двукратен носител е на годишната награда на СБХ „Владимир Димитров-Майстора“ (1984 и 2022), Годишната награда на Столична община за изобразително изкуство (1987) и Първа награда от ОХИ, посветена на София (1989).

Творби на Румен Гашаров присъстват в колекциите на Националната галерия, СГХГ, Музея „Пушкин“ в Москва, в повечето окръжни и градски художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и в чужбина.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.11.2023 г. 14:25
Посетено:
213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38113-izlozhba-s-risunki-na-rumen-gasharov