Изложби

"Обаянието на нишката" - изложба художествен текстил в Градската художествена галерия - Варна

Доц. д-р Вержиния Маркарова представя открояващи се творби на свои студенти от специалността „Текстил – изкуство и дизайн“ в Националната художествена академия

"Обаянието на нишката" - изложба художествен текстил в Градската художествена галерия - Варна

Постиженията на най-младите български артисти, които работят в областта на художествения текстил, ще бъдат представени в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 28 ноември до 17 декември 2023.  Откриването е на 28 ноември, вторник, от 18:00 часа.

Куратор на изложбата е преподавателят в Националната художествена академия в София доц. д-р Вержиния Маркарова. Тя е селектирала произведения на изявени студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, които са обединени под мотото "Обаянието на нишката".

Експозицията включва експериментални студентски разработки от областта на текстилното изкуство, отличаващи се със своето новаторство и индивидуалност, базирани на изучаваните традиционни похвати. Подборът на творби за изложбата е изцяло подчинен на изучаваните в специалността традиционни български техники, като тъкането, плъстенето, бродерията и други. Селекцията демонстрира стремежа на преподавателите да съхранят традициите на българска култура, пречупени през погледа на младите творци и превърнати в творби с изцяло ново съвременно звучене.

В изложбата участват Ема Ефтимова, Верджиния Влъчкова, Никос Саридис, Галя Букова, Ния Петрова, Ивона Иванова, Анелия Петрова, Антонио Митев, Александра Бошнакова, Александра Стоянова – Алис, Ина Валентинова, Анна Киркова, Мария Райчева, Ли Шу, Анджела Василева и Силвана Илиева.

“Целта на изложбата е чрез творбите на студентите да се представят иновативните процеси на обучение, подчинени на следването на традициите и съхраняването на културното наследство в Националната художествена академия - споделя доц. д-р Вержиния Маркарова. - Чрез тази изложба се надяваме да провокираме и интереса на младата публика към нашата специалност.”

Специалността „Текстил – изкуство и дизайн“ се откроява със своята приемственост, новаторство и индивидуалност. Политиката на международно сътрудничество с други академии, участието в международни изложби и форуми, както и активната творческа дейност на преподавателите и студентите, осигуряват съвременния вид на специалността. Студентите, обучаващи се в специалността, и техните преподаватели печелят множество награди в областта на съвременното текстилно изкуство, живописта, рисуването; участват в редица изложби и професионални форуми.

Откриването е на 28.11.2023 година от 18:00 часа в Градската художествена галерия – Варна, на ул. "Л. Каравелов" 1

______

На снимките: творби на участници в изложбата "Обаянието на нишката".

Снимки: Александър Николов

Работно време на Градската художествена галерия - Варна:
понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна http://varnacityartgallery.com

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
27.11.2023 г. 13:29
Етикети:
художествен текстилизложбаГрадска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
"Обаянието на нишката"
НХА специалност „Текстил – изкуство и дизайн“
доц. д-р Вержиния Маркарова
Посетено:
262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38110-obayanieto-na-nishkata-izlozhba-hudozhestven-tekstil-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna