Изложби

Изложба на Пачарапом Сан (Тайланд)

Кралство Ланна - живопис

Изложба на Пачарапом Сан (Тайланд)


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба Кралство Ланна - живопис
на художничката 
Пачарапом Сан (Тайланд)
 

◊ КЪДЕ И КОГА

Галерия Буларт, Варна, ул. ”Шипка” № 22

Изложбата се открива на 17 април 2007 (вторник) от 18 часа.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Галерия БУЛАРТ представя 17 живописни творби на младата художничка Пачарапом Сан от Тайланд. Мотото на колекцията е кралство Ланна.

Авторката е част от младата артгенерация в Тайланд. Родена е през 1977 година в Чянг Май, един от големите градове в северната част на Тайланд, културно средище на страната.

Пачарапом Сан е възпитаник на престижния Институт Rajamangla. Тя завършва живопис към  департамент Изящни изкуства през 2002 година. Участвала е в множество представителни изложби на тайландско изкуство, в Чянг Май и Бангкок, както и на форуми за съвременно изкуство в Тайланд. Това е първото й представяне в България.


◊ ЗА ИСТОРИЯТА НА ТАЙЛАНД

През XIII век от Чянг Май тръгва културният възход на Тайланд, изразен в различни сфери - изкуство, религия, архитектура. Около този древен град са основани първите тай-селища. А „зората на щастието”, както наричат тази земя, става част от кралство Ланна през 1238 година.

Ланна е създадена от крал Менграй, който по-късно заради заслугите си бива наречен Велики. През 1296 година Чянг Май става новата столица на Ланна. Културата на съвременен Тайланд е базирана на историческите корени от времето на царуването на Рамканхенг, кралят на Ланна. Азбуката, теравада будизъм, храмова архитектура, икономически възход - това са характерните белези на тази епоха. Независимото кралство е съществувало до XIX век. Но истинстият златен век е XV в., когато е най-големият икономически и религиозен възход, тогава в Чянг Май се полагат и огромните будистки статуи.

В момента в града има над 500 будистки храма и е една от основните туристически дестинации в Тайланд. Фреските в манастирите изобразяват възхода на тайландското кралство и живота на неговите поданици.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Пачарапом Сан в БУЛАРТ разказва за живота на поданиците на Ланна. Присъстват и дворцовите игри и блясък и обикновените хора. Колекцията поставя акцент върху фигуралните композиции и портрети. Характерната източна линеарност и азиатски колорит са белезите на тази изложба. Спомен за отминалия блясък и величие дават положените 24 каратови златни елементи в живописта.

Авторката ни връща в едно отминало време, където сякаш всичко е застинало в миг на радост. Лицата са спокойни и изразителни. А фигурите изясняват социалната принадлежност на персонажите. Патчарапом Сан подсилва ефекта като технически състарява изображенията и зрителят има чувството, че е попаднал в древен храм от кралство Ланна.


◊ И ОЩЕ

Изложбата се осъществи със съдействието на клуб Приятели на Азия и на рекламна агенция Форте Джи.

Варненската публика ще има възможност да разгледа творбите на тайландската худажничка до края на април.
Автор:
Дора Дончева
Публикация:
16.04.2007 г. 00:51
Етикети:
Посетено:
480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3808-izlozhba-na-pacharapom-san-tayland