Изложби

Изложба на Роси Рос и Адам Фекете в зона Ларго, зала 2

"Преходи във времето" - живопис и макети, 5 -30 декември 2023

Изложба на Роси Рос и Адам Фекете в зона Ларго, зала 2

◊ ПОКАНА

"Преходи във времето"

Изложба на Роси Рос и Адам Фекете - живопис и макети

Откриване: 5 декември, 18:30 ч., ЛАРГО, зала 2
Регионален исторически музей – София

05.12. – 30.12.2023.
Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, зона „Ларго“, (Зала 2)

Изложбата на Роси Рос и Адам фекете „Преходи във времето“ представя живописни творби и исторически макети. Авторите подбират творби свързани и провокирани от мотото „Преходи във времето“. В живописните платна се докосваме до началото и водата, като необходими за съществуването на живите организми, каквито са и въздухът, и земята. Различни фигуративни състояния напомнят и акцентират за истините и последиците от далечното и близко съществуване на човека. Картините ни пренасят във времето и едновременно с това ни показват колко близо е всичко. Ние сме съвременници на един неспокоен свят в който всичко е възможно. Духът ни кипи и пулсира в столицата София. Стара Сердика ни напомня за това ежедневно.

С какво и как се придвижват хората през вековете, как се обличат, какво бойно формирование и снаряжение имат – това се тълкува в историческите макети. Адам Фекете представя състояния на действително съществували армии и битки. Това са лидери, офицери, войници, екипировка, снаряжение и бойна формация. Фигурите са в размер 1/72. Наблюдаваме миниатюри от различни векове като: траки, древни гърци, римляни, варвари, готи, австроунгарци, французи, британци. Младият художник работи дълго и прецизно в рисуването на фигурите, като ги разполага и подрежда за изложбата.

Роси Рос изучава класическо пеене, завършва история и география, прави кариера като поп певица, композира, има издадени няколко албума, награда като най-добър изпълнител на годината, най-добър дует с Васил Петров и др., пише стихове - има три издадени стихосбирки „Събудих се“, „Любов“ и „Иглики в окото“. Рисува от години. Представя някои от картините си в изложби.

Адам Фекете е на 24 г. До завършване на средното си образование живее и учи в три европейски столици – София, Брюксел и Будапеща. Изучава Изобразително изкуство в СУ“ Св. Климент Охридски“. През юни 2023 г. завършва специализация „Живопис“ при проф. д-р Стефан Алтъков. Младият творец има 26 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови картини са избрани за корици на няколко книги и списание. На откриването на изложбата „Преходи във времето“ се представят.

Роси Рос и Адам Фекете са творци с интерес към историята, умения в рисуването и вълнуващи с любовта към изкуството и хората.

Всеки столичанин и гост на града има възможност да разгледа Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ и изложбата „Преходи във времето“ от 5 до 30 декември, подредена в зона ЛАРГО, зала 2 към Регионалния исторически музей - София.

 

Автор:
Роси Рос
Публикация:
20.11.2023 г. 12:30
Етикети:
живописизложбаАдам ФекетеРоси Рос
културно-комуникационен комплекс Сердика
исторически музей София
зона Ларго
макети
Преходи във времето
Посетено:
1697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38056-izlozhba-na-rosi-ros-i-adam-fekete-v-zona-largo-zala-2