Изложби

"23" – изложба живопис на Пламен Монев

20 ноември - 11 декември 2023, Арт Галерия "Папийон" - Варна

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Le Papillon"
представя

Пламен Монев / Plamen Monev

“23“ - изложба живопис
от 20 ноември до 11 декември 2023

„Ах, какво си намерих, ах, какво си открих!......
От далечни градини преди двайсет и три години
клонче, камък, листенце, мидичка от моренце,
мътно стъклено топче, ситни стари стотинки,
скъпоценна селекция разглобена колекция,....“            

из „Съкровище“, Мария Донева

От 20 ноември до 11 декември 2023 г. Арт Галерия Le Papillon с удоволствиe представя пъстра колекция от живописни картини на обичания художник Пламен Монев.

Изложбата „23“ обединява 23 последни творби на този неуморен, романтичен и живописно експресивен пътешественик.

23 платна заредени с посланието не само на числото 23 за хармония, любов, единство, доверие, баланс, но и с мистичността и с магичността, които авторът припознава в него. Верен на ролята си на пътеписец в цвят и форма, сега Монев ни връща към дома. Домът, който може да е в града или в планината, в Лондон, Средиземноморието, у нас или просто там, където е любовта, уютът и топлината. 23 живописни истории – реалистични пейзажи с елементи на натюрморт или фовистични абстрактни композиции с разпознаваеми символи, изведени до емблеми – всички те завладяват със своето силно позитивно настроение. Слънчевата топлина е физически осезаема. Долавя се тишината на мига или градския шум и веселия говор, убедително постигнати от художника чрез приливите от чисти тонове, перфектния баланс в контрастите, но най-вече от умението му да разказва увлекателни истории с картини.

Творчеството на Пламен Монев притежава топла притегателност, обусловена не само от майсторските му умения в живописването. То е подплатено от богатата му култура, далеч надхвърляща необходимите познания за живопис, композиция, история на изкуството, формирали неговия мироглед и неминуемо дали отражение в художествения му изказ. Любознателността и интересите му издават неговия търсещ знания, хармония и красота нрав, както в заобикалящите ни естествени, но и урбанистични природни дадености, така и в мъдростта на философията, в богатството на изразност в качествената литература и филмово изкуство, та чак до изящността с бонвивански привкус, с която описва кулинарните си находки. Стилистиката на Пламен Монев е отличителна, а изпълнението на всичките му произведения е на високо академично ниво. Във всяка негова експозиция откриваме стремеж да внася ведрост и усещаме завоалиран оптимизъм във всичките си произведения. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се наслаждава на живота, на умението му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно. Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение. Едни от любимите му теми – пейзаж и натюрморт с пейзажни елементи с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, издават любознателният му дух на пътешественик. Зрителят е подканен да надникне „през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с благозвучие и безвремие. Обичащ асоциативните препратки и стилизации, подхранващи въображението, поднесени с фино чувство за хумор, той често ни въвлича в истории и случки, посветени на онази мимолетна красотата, която можем да притежаваме в материализираната ѝ нова структура, под формата на картина. Тези му сюжетни решения бележат друга пътека на естетическите му търсения. Абстрактните му творби не са композиционни петна и структурни решения, а произлизат от тази асоциативност на символа и формата с доминиращи експресии на чисти и ярки тонове. И като един развиващ се творец, изразността му се трансформира в различните му жанрови и стилистически подходи, но винаги с изведен детайл и искрящ цвят.”

За изкуството на Пламен Монев доц. Румен Жеков пише: „Живописта на Монев не се родее с драматизма на експресионизма, цветовите доктрини на импресионизма и постимпресионизма, тя е близо до фoвистичния колорит, но като рисунък се отличава с разпознаваема, изящна стилистика. Той е способен да опоетизира пейзажа, да си го присвои, да го направи свой личен. Пламен е от малкото хора, искрено радващи се и възхваляващи битието си, изпитвайки наслада от всяка гледка, от всеки аромат и общуване. Това състояние той пренася безкомпромисно на платното. С тази нагласа постига опияняващата светлина, населяваща неговите картини. В някои тя е утринно мека и нежна, в други - ярка, изпепеляваща, осъществена чрез мощни хроматични контрасти. Тези пътешествия на светлината в живописта му са създадени с лекотата и изяществото, присъщи на големите майстори на четката.

Самият Пламен Монев казва за себе си: “Рисуването, един от начините да реагираме на света около нас, да споделим какво ни харесва, какво ни впечатлява, какво обичаме. Колкото и да съм се лутал и колебал по пътя си на художник, винаги съм вярвал, че причината, идеята да създадеш картина, е да търсиш и да покажеш красотата. Наричаме я естетика, хармония, баланс – добре. А най-голямото удоволствие в това удоволствие е, че е безгранично. И тъй като нашето ежедневие е наситено с достатъчно проза и рутина, картините за мен са прозорците, през които прескачаме в кътчета, пейзажи, светове, в които душата ни се чувства по-добре, зарежда се, намира сродни души. Абстрактното рисуване е безкрайно богато, страхотно въздействащо и изразително. Ние жадуваме красота и, освобождавайки се от илюзорната логика на светлосенките и перспективата, съграждаме нова земя, ново небе с непознати съзвездия, луни и комети. За да не сме самотници в този нов свят, ние имаме един шанс - да сме убедителни и искрени.

А по повод настоящата си експозиция Монев споделя: „В тези картини има романтичен момент, сантимент, сърца, цветя и звезди- неща и символи, които все повече ме влекат да виждам, чувствам и изобразявам, защото е щастие, че ги има. Особено в тая добра и лоша, щастлива и нещастна, дописваща писмата си до нас и отиваща по пътя си 2023 .година. Годината свършва, но пътешествието продължава и пътят ни зове...“

 Експозицията може да бъде разгледана от 20 ноември до 11 декември 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, както и на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Пламен Монев живее и твори във Варна. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1988 г. и Националната художествена академия – София, специалност живопис. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията. По негов проект е мозаичната икона на патрона на града Св. Николай Чудотворец, на фара в пристанище Варна. През последните 25 години реализира над 20 изложби във Варна, както в ГХГ Варна, така и в различни частни галерии в страната и получава и международно признание със самостоятелните си успешни изложби и участия в Австрия, Италия, Швейцария, Норвегия, Русия, Германия, Великобритания, САЩ, Канада и др. Негови произведения притежават Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия във Варна, частни колекционери от България, Европа, Русия и САЩ. Неговите пана и цветовото решение на пространството дават облика на открития през 2013 Музей за малки и големи към РИМ – Варна. Удостоен през 2021 с награда "Варна" в областта на визуалните изкуства.

По-важни участия в сборни изложби:

  • 1989, 1993 г. - Международно биенале на графиката – Варна; 1989 - 1991 г. - Торонто, Канада; 1991 г. – Габрово; 1993 г. - Маастрихт, Холандия; 1993 г. - Страсбург, Франция; 1994 г. - Краков, Полша; 1994 г. – Белград; 1994 г. - Шафхаузен, Швейцария,1995 г. – София и Любляна, Словения, 1998 и 2001 г. – Варна.
  • През 1993 г. е удостоен с Награда на фондация “Свят” на VII международно биенале на графиката – Варна, а през 2016 г. – с награда от Шминке на Първото издание на Международно Трианале на Акварела.
  •  Направените от него рисунки и исторически възстановки дадоха облика и интериорното решение на музея „За малки и големи”, част от „Археологически музей Варна”.
  • По негов проект е мозаичната икона на патрона на града Св. Николай Чудотворец, на фара в пристанище Варна. Обществено признание получава и през 2021 г., когато е удостоен с престижната награда „Варна“ в областта на визуалните изкуства.

Самостоятелни изложби:

1989 – Варна, Галерия Академика
1990 – Одеса, Украйна
1991 – Лониго и Верона, Италия
1994, 2007, 2021 – ГХГ, Варна
1996 – Фелдмайлен, Цюрих, Швейцария
2001 – Тингул, Сундалсора, Норвегия
2001 – Мюлхайм на Рур, Институт Макс Планк
2003, 2004, 2007 – Галерия ЮКА, Варна
2005 – Будапеща
2006 – Художествен музей “Г. Велчев”
2007 – Галерия “Витра”, Варна
2007, 2008 – Концертно студио, Радио Варна
2009 – Галерия “Актив Арт”, Варна
2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2020, 2021 – Галерия „Папийон”, Варна
2010г. – Галерия „Чай във Фабриката”
2011г. – Юбилейна изложба в ГХГ, Балчик.
2017, 2019 – Галерия „Теа Алба“, София
2022 – Български Културен Институт, Лондон
2023 – Арт галерия „Дяков“, Пловдив

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
19.11.2023 г. 13:22
Посетено:
393
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38053-23-izlozhba-zhivopis-na-plamen-monev