Изложби

Изложба събира най-доброто от проекта "Нарисувай ми орхидея"

Деца и тийнейджъри твориха в работилници на орхидееното общество

◊ ПОКАНА

Малки художници, хенд-мейд артисти и преподаватели от Първо орхидеено общество канят публика на изложба във Варна. Тя ще обобщи най-доброто от работилниците "Нарисувай ми орхидея", които се провеждаха от август до ноември.

Откриването е на 17 ноември от 18 ч. в Арт-салона на Радио Варна. Творбите ще останат в галерията до 24 ноември.

Проектът на Първо орхидеено общество е подкрепен от фонд "Култура" на Община Варна, партньори и приятели. 

"Успяхме да изпълним една богата програма - две пленерни занимания, ателие по живопис, работилници по приложни изкуства - апликация, колажиране, работа с хербаризирани цветя. Децата научиха за света на орхидеите и как се рисуват те повече, отколкото знаят някои професионални художници. Много ме радва тяхната смелост да опитват, да майсторят, да се хвърлят в трудни сюжети и теми - справят се прекрасно!", казва Крум Сотиров. Той е президент на Първо орхидеено общество, но и преподавател по изобразително изкуство. Води заниманията в повечето работилници с групи деца от 4 до 16-годишна възраст - истинско предизвикателство за всеки педагог.

В поредицата вниманието на децата и тийнейджърите привлякоха теми за естественото местообитание на орхидеите по света, дивите орхидеи в България, що е ботаническа рисунка, както и техники в пластичните изкуства, акварела, приложни подходи.

На откриването на изложбата обществото ще отличи най-постоянните деца-художници. Ще отдаде внимание към своя нов партньор - частно училище "Демократично образование", което се включи с ученици и учители и предостави прекрасната си градина край морето за пленерите. Както и към Наталия Чешмеджиева - директор на Радио Варна-БНР, в чиито Арт-салон се провеждат изявите на обществото.

„Нарисувай ми орхидея“ е първа успешна поредица от събития за широка публика на орхидееното общество. Той става възможен с подкрепата на Зона NIRA Art – място за творчески комуникации и на варненските хендмейд артисти Борислава Николова и Антония Бялкова-ЗакачАни.

 

Автор:
Искра Сотирова
Публикация:
13.11.2023 г. 13:41
Посетено:
285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38020-izlozhba-sabira-nay-dobroto-ot-proekta-narisuvay-mi-orhideya