Изложби

"Еднакво различни" - изложба на Мирела Димитрова, Десислава Заваринова и Аделина Васева

14 ноември - 1 декември 2023 г., Национален музей „Борис Христов“

◊ ПОКАНА

 "Еднакво различни"

Изложба на Мирела Димитрова, Десислава Заваринова и Аделина Васева

Куратор Нана Мелконянц

Откриване: 14 ноември 2023 година, 18.30 часа, Национален музей „Борис Христов“. Изложбата продължава до 1 декември 2023 година.

Заповядайте!

 

Изложбата “Еднакво различни”  представя три различни художнички, които, въпреки че имат различни основни занимания извън изкуството, са намерили общо убежище в акта на създаване. Мирела Димитрова, Десислава Заваринова и Аделина Васева започват творческият си път още от малки. И трите тръгват по стъпките на родителите си. И трите завършват Националната художествена академия. Професионалното им развитие е в сферата на изкуството. Там обаче не остава място за свобода. Тласък към отприщване на творческата им енергия се оказва пандемията. Затворени в домовете си, в стремежа да намерят спокойствие, те трансформират стреса в изкуство. Всяка от тях се развива креативно по различен начин, но създаването на уникална връзка в стремежа към творческо освобождаване ги обединява. Художничките представят различни гледни точки към темата за  изкуството като убежище.

Мирела Димитрова завършва скулптура в Националната художествена академия, след което започва да работи в сферата на интериорния  дизайн. Занимава се с реставрация, проектиране и изпълнение на по-модерни композиции на гипсови орнаменти за стени и тавани, както и изработване на абстрактни скулптури, релефи и пана. През годините Мирела се лута между различни стилове и техники, но покрай уединението  успява да създаде личен почерк. Творбите на Мирела са изпълнени в техниката на графичната монотипия. Нейните черно-бели абстрактни композиции крият в себе си портрети, пейзажи и човешки фигури - проявени чрез динамичното движение на валяка.

Десислава Заваринова е реставратор. Тя се потапя в стила и маниерите на различни автори, стараейки се да имитира и наподобява почерка на реставрираната творбата. В почивките от работа тя продължава да рисува - малки детайли повтарящи се до безкрай. Постепенно започва да вкарва цвят, идеи и смисъл в тези детайли. Покрай изолацията се отдава на рисуването. И така, преминава леко и неусетно през стресовия период. Стилът на Десислава е наивен, цветен и фантастичен. Това ѝ дава възможността да излиза извън рамките, които й поставя реставрацията в процесите на имитация. Основният елемент в пейзажите на Десислава са къщи и дървета, изпълнени в цветове. 

Аделина Васева по професия е графичен дизайнер. След повече от 10 години рекламна графика тя усеща, че нещо не й достига и няма да го намери там, макар да обича работата си. Едно пътуване до Ница - точно преди първото голямо затваряне и назрялата готовност за нови предизвикателства - дава тласък на творческите й търсения. Далеч от компютъра и строгите изисквания на дизайнерската работа. Тя се потапя в изкуството си, търсейки или пресъздавайки изгубеното “Аз”. Творбите й са цветни композиции изпълнени с акварел, гваш или туш, изобразяващи архитектурата на Пловдив и европейски градове. Живописните пейзажи са допълнени с апликации от цветни хартии, които добавят релеф и още едни пласт на разказа на четката й. 

Въпреки че тези три художнички водят различен живот, общият им стремеж към спокойствие чрез изкуството ги обединява в тази изложба. Те са еднакво различни. Изкуството на всяка една има свой собствен индивидуален почерк, те разказват различни истории, които се преплитат намирайки пресечните точки. Стремежът им е еднакъв – умиротворение. И трите го постигат чрез процеса на създаване.

 

Автор:
Елена Драгостинова, Музей "Борис Христов"
Публикация:
09.11.2023 г. 16:04
Етикети:
изложба
Национален музей „Борис Христов“
Нана Мелконянц
Аделина Васева
Десислава Заваринова
Мирела Димитрова
"Еднакво различни"
Посетено:
334
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/38001-ednakvo-razlichni-izlozhba-na-mirela-dimitrova-desislava-zavarinova-i-adelina-vaseva