Изложби

“Следобеди” - изложба на Боян Боев в Градската художествена галерия - Варна

Експозицията представя живопис, вдъхновена от Северното Черноморие

Боян Боев с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Утвърденият художник Боян Боев открива самостоятелна изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 10 ноември до 29 ноември 2023. Откриването е на 10 ноември, петък, от 18:00 часа.

Обединени под мотото “Следобеди” 20-те платна живопис разкриват посоката на творчеството на артиста от последните години. Повечето работи са вдъхновени от общуването с морето и търсят игрите на светлината в сблъсъка на водите с брега. С усещането за усамотено лято, за топлината от падащите под характерен крайморски ъгъл лъчи на слънцето, пейзажите на Боян Боев показват природата в нейното стихийно битие, без човешка намеса.

В Дните преди откриването на изложбата Боян Боев сподели пред Нина Локмаджиева своя замисъл:

“Нарекох изложбата “Следобеди”, защото докато се придвижа от Варна до мястото, където рисувах, вече ставаше 13 ч. А мястото е Тюленово, то ми беше показано от Ванко Урумов - заедно сме рисували там с него. Аз продължих. Сезонът, в който може да се рисува по тези места, е от май до октомври, преди и след това става много екстремно и не е възможно човек да стои на брега. Тази година успях да работя съвсем до скоро - беше дълго лято. Морето и скалите там са една съвсем друга стихия и друг свят, който няма нищо общо с нашето ежедневие. Попадне ли човек там, разбира, че пред него е нещо съвсем друго. А хората - те са зад картината. Защо избирам да рисувам на север? - Защото Северното Черноморие не е плаж, то е бряг, докато на юг е плаж. Разликата е много голяма. Едното е допир до стихии, а другото е... лесно. Ако искам хората да почувстват нещо, виждайки тази изложба, това е допирът на елементите.“

Боян Боев е роден през 1956 г. в София. Завършил Националната художествена академия със специалност живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1984 г. се установява във Варна и до 1988 г. е художник на свободна практика. В периода 1988 - 1992 г. е уредник в Градската художествена галерия - Варна, от 1992 до 2007 г. е художник сценограф във Валдау театър в Бремен, Германия. От 2008 г. е уредник в Художествения музей “Георги Велчев” - филиал на Градската художествена галерия - Варна.

Има самостоятелни изложби във Варна, Хоф - Германия, Версай - Франция, Олденбург - Германия, Цюрих - Швейцария. Участва в колективни изложби и форуми на съвременното изкуство във Варна, страната и Европа.

Откриването на изложбата е на 10 ноември от 18:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1.

Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

.............................

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

http://varnacityartgallery.com

 

Нина Локмаджиева

Репродукции личен архив

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
09.11.2023 г. 13:06
Посетено:
262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37998-sledobedi-izlozhba-na-boyan-boev-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna