Изложби

Свилен Блажев показва 12 свои миниатюри за първи път в галерия „Графикарт“

Изложбата ще може да се види в периода 9 ноември – 1 декември 2023 г.

Свилен Блажев показва 12 свои миниатюри за първи път в галерия „Графикарт“: 5
"Първоизточник"

Галерия „Графикарт“ ще покаже за първи път пред публика 12 миниатюри на художника Свилен Блажев, които са с различни размери, изпълнени с техниката „суха игла върху цинк“ и са част от цикъла „Великден“, които сега са събрани и публикувани в книга „12 отпечатъци на Свилен Блажев“.

Свилен Блажев е познат на широката публика със своите интензивни и наситени живописни творби. Той е творецът, който налага абстракцията в българската живопис и смесва различни материали, за да даде живот на творбите си. Този път галерия „Графикарт“ ще покаже на публиката един различен Свилен Блажев – с неговите графики и рисунки на голи тела.

Изложбата на Свилен Блажев ще може да се види от 9 ноември до 1 декември 2023 г. а вернисажът е предвиден за 9 ноември 2023 г., четвъртък, от 17:00 до 20:00 часа в галерия „Графикарт“ на ул. Златовръх № 50 в гр. София.

Тази година Свилен Блажев отбелязва своята 70-годишнина и изложбата ще ни преведе през творческия път на Свилен Блажев в годините. В неговата експозиция публиката ще може да се възхити на литографиите от сериите „Бъдници“ и „Мотиви“. По време на откриването на изложбата ще бъде представен и каталог с „Графики и рисунки“ на Сливен Блажев, които той е рисувал в периода от 1984 до 2023 г.

В галерия „Графикарт“ ще бъде показана и една от най-ценните за 70-годишния Свилен Блажев рисунки, която той създава през 80-те години на миналия век и която дава началото на неговия творчески път. С тази творба през 1984 г. той печели най-престижното за онова време отличие – „Национална награда за рисунка на името на Илия Бешков“. Българската публика ще може да види тази рисунка, донесена специално от фонда на Софийска градска галерия и поставена на централно място в експозицията в галерия „Графикарт“ под името „Първоизточник“.

 

За автора:

Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в гр. Кюстендил. Завършва Художествената гимназия през 1972 г. През 1980 г. завършва стенопис в Националната художествена академия при проф. Димо Заимов. Член е на Съюза на българските художници от 1981 г. През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Участвал е в над 200 общи и самостоятелни изложби в Европа, Азия и Северна Америка. Носител на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби. През 1987 г. получава „Гран При“ на Международното триенале на реалистичната живопис. Носител е на националната награда „Струма” за цялостен принос и постижения в изкуството и други. Носител е и на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ през 2013 г., както и на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Картини на Свилен Блажев са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия (ХГ) гр. Кюстендил, ХГ Сливен, ХГ Добрич, ХГ Монтана, ХГ Русе, ХГ Ловеч, музей „Пушкин” в Москва, колекция Лудвиг – Кьолн и Ахен, колекция Брондо – Хелзинки, колекция Джулио Андреоти – Рим, Ватиканския музей за модерно изкуство, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия, Белгия, САЩ и други.

 

За галерия „Графикарт“

Галерията“ Графикарт“ създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на „Графикарт“ са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев, Владимир Чукич и много други.

Галерия „Графикарт“ е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. Тази година беше проведен IV Национален конкурс.

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
08.11.2023 г. 15:15
Посетено:
410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37992-svilen-blazhev-pokazva-12-svoi-miniatyuri-za-parvi-pat-v-galeriya-grafikart