Изложби

Красимир Русев с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Противоречията на съвременната култура са основният фокус на представените произведения - селекция от най-успешните проекти на автора от последното десетилетие

Красимир Русев с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Красимир Русев - художник от Велико Търново, се представя в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, със самостоятелна изложба от 9 ноември до 29 ноември 2023.

За гостуването си в морския град професорът от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” е подготвил селекция основно от два свои мащабни проекта от последните десет години. Те предизвикват зрителите със своя прочит на същностни проблеми на културата на нашето време, като надскачат рамките на традиционното изкуство - “Меланхолия” и “Това не е Америка”.

Изложбата е под мотото “Красимир Русев в изкуството”. В дните на подготовката авторът сподели пред Нина Локмаджиева какво обединява в едно цяло селектираните произведения:

“С тази изложба искам да направя ретроспекция на последните десет години, целта ѝ е да проследи пътя ми като творец, за да мога да направя своите изводи. Искам да направя своята равносметка, за да мога да конструирам следващия си проект. Двата проекта, които са в центъра на гостуването ми във Варненската галерия, са обединени от това, че използват изключително разнообразен език - няма граници за изразните средства, включени са всички възможни средства на попарта, който е в основата им. Живописта е част от този език, но има и неонови инсталации, а и скулптурни обекти, които са известно завръщане към предишното ми образование, защото аз съм учил строителство и архитектура преди това. Искам тази традиция, която съм наследил при обучението си, да влезе като конструкции в експозициите ми. Има и едно смесване на дигитален печат, на класическа живопис, но няма я онази живопис в най-истинския й вид, която се преподава в академичните среди. Нещата звучат по един съвременен начин - така казват изкуствоведите, и аз го споделям. Като преподавател в университета преподавам чиста живопис - класическо изграждане на етюд. Смятам, че всеки художник трябва добре да познава този език, за да може да създава работи, които имат съвременен характер. Всъщност познаването на академичния етюд дава добра възможност на твореца лесно и бързо да се изразява и да може да стигне най-точно и най-ясно до реализиране на идеята си. Един човек трябва да познава азбуката и оттам нататък да може да сглобява срички, думи, изречения и концепции. Това е в основата на всяко нещо, което се прави в този свят, в тази цивилизация.”

В проекта „Меланхолия“ художникът провокира с въпроси за ролята на изкуството в съвременния свят – не толкова като естетическо съзерцание, колкото като повод за размисъл - пише проф. д.ф.н. Сава Василев: “Меланхолията винаги е вълнувала твореца. Тя е емоционална доминанта в поезията на символистите, позната е и на романтиците, защото е част от онова състояние на духа, с което свързваме същностните страни на човека. В изложбата си Красимир Русев залага на по-различен прочит. На идеята, че меланхолията е част от депресивните състояния, които ни връхлитат. Сред тях е и усещането за тленност. Подходът е оригинален, защото акцентира върху идеята за преходността на материята, превърната в изкуство. Материята избледнява, разпада се неудържимо... Красимир Русев търси свое продължение на проблема за битността на модерното изкуство и присъствието му в ежедневието на съвременника. Нещо повече, той излиза извън рамките на обичайната представа за единствено възможния път на общуване между картината и човека – визуалния. Оказва се, че това става и по друг начин, чрез други сетива: тактилно, чрез докосване. Затова в последните му изложби присъства брайловото писмо... Изображението е утопия, визуална измама, но и нова, илюзорна реалност.”

За проекта “Това не е Америка”, който размишлява върху съвременната култура, Петер Цанев пише, че е замислен като огромна реторична инсталация: “Творбите ... са конструирани като широкоформатни въпроси, които се движат със стремителна неизбежност към нас... Какви са осъзнатите очертания на настъпилата културна хибридизация? Възможно ли е днес амбивалентната същност на художествените рефлексии да преодолее своя иманентен културен империализъм, който се съдържа във всички постконцептуални форми на съвременно изкуство? Красимир Русев заема позиция, която е отвъд комфорта на иронията и отрицанието. Всяка една от творбите е анимирана като предизвикателство, което живее чрез своите жестове.”

Красимир Русев е роден 1964 г. и е завършил специалност „Живопис“ при проф. Николай Русчуклиев във Великотърновския университет, където по настоящем е доцент по живопис. От 1991 г. той има много участия в национални и международни изложби – в Полша, Англия, Япония, САЩ, Хърватска, Румъния, Белгия, Русия, Франция. Досега е представил повече от 30 самостоятелни изложби у нас и в различни страни. Носител е на награда за живопис на университета във Велико Търново, СБХ, ТБ Алианц и други. Участвал е в над 15 различни творчески проекти в страната и чужбина.

Откриването на изложбата е на 9 ноември от 18:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1.

.......

Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com

Нина Локмаджиева
Дизайн на плаката: Димитър Трайчев

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
08.11.2023 г. 15:11
Етикети:
Красимир РусевизложбаГрадска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
“Красимир Русев в изкуството”
“Това не е Америка”
“Меланхолия”
Посетено:
289
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37991-krasimir-rusev-s-izlozhba-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna