Изложби

"Имало едно време..." – приказна изложба на Борис Стоилов в Пловдив

Откриване на 9 ноември от 18.00 ч. в Галерия „Arsenal of Art“

"Имало едно време..." – приказна изложба на Борис Стоилов в Пловдив

◊ ПОКАНА

Спазвайки добрата традиция, Галерия „Arsenal of Art“ в Пловдив ще представи новата изложба с илюстрации на художника Борис Стоилов – ,,ИМАЛО ЕДНО  ВРЕМЕ...“. Гостите ще могат да се насладят на вълшебни илюстрации от приказната колекция на „Изток-Запад“.

Ще бъдат изложени разкошните изображения, поместени в "Египетски приказки“, "Индийски приказки“ и "Китайски приказки“. Ще имаме възможност да видим и рисунки, които не са включени в книгите – скици и ескизи, и да научим повече за творческия процес.  Едно е сигурно: пъстри истории от Египет, Индия и Китай ще оживеят пред очите ни.

Заповядайте, ще бъде приказно за малки и големи!

Очакваме ви на 9 ноември (сряда) от 18.00 ч. в Галерия „Arsenal of Art“, Капана (ул. „Магура“ 4), Пловдив.

 

За Борис Стоилов

Борис Стоилов е роден на 12 март 1962 г. в Пловдив. През 1989 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност графика. Работи като художник на свободна практика. Участва в общи художествени изложби, както и няколко самостоятелни. Негови графики се намират в частни колекции в България, Германия, Канада, Полша и Швеция.       

От 1991 г. работи като оформител и илюстратор на книги. Резултат от работа са повече от хиляда и петстотин заглавия за възрастни и деца, покриващи целия спектър на книгоиздателската дейност – художествена литература, справочници и речници, учебници и учебни помагала, детска литература. 

Работи с българските издателства „Хермес“, ,,Вакон“ и ,,Таралеж“, както и няколко чуждестранни издателства: „EDUARD SRL“, „Steaua Nordului“, ,,Illozoo illustration agency“,„National Geographic“.

За „Изток-Запад“ твори от няколко години, а илюстрациите му радват читатели от всички възрасти. Борис Стоилов илюстрира някои от най-обичаните издания от колекция „Приказки“. Сред тях са: „Египетски приказки“, „Индийски приказки“, „Китайски приказки“, „Скандинавски приказки“, „Японски приказки“ и др.

 

За „Египетски приказки“, съставител Сергей Игнатов

Тръгваме на невероятно пътешествие в приказния свят на древните египтяни. Ще бродим сред храмове и пирамиди, дворци и далечни земи. Ще срещнем богове и герои, мъдреци и говорещи животни.

Ще станем свидетели на велики битки, на смелост и доблест, но и на предателство и страдание. Ще поговорим с древния Сфинкс и ще се запознаем със змея на Острова на изобилието. Ще разберем, че боговете обичат смелите, а перото на истината винаги тежи на везните на справедливостта.

Да полетим с птицата ибис чак до река Нил и да се потопим в загадките и мъдростта на Древен Египет.

Илюстрации: Борис Стоилов

 

За „Индийски приказки“, съставител Венера Атанасова

Живял някога в Индия…

Скъпи читатели, настанете се удобно на гърба на слона, разтворете страниците на тази книга и да тръгваме на пътешествие в далечна и изпълнена с вълшебства страна. Не се притеснявайте, че може да се загубим, защото ще ни упътят не само хората, но и птиците, и животните – в Индия те говорят. Възможно е да срещнем страховити демони ракшаса или зли магьосници, ала винаги ще ни се притече на помощ някой добър индийски бог или доблестен син на раджа. А след премеждието ще ни поканят на пищната сватба на някоя прелестна принцеса.

Побързайте! Махараджа Дханрадж, мъдрият папагал Ганга Рам, Рубинения принц и още много приказни герои ви очакват с нетърпение.

 

За „Китайски приказки“, Съставител: Антония Цанкова. Консултант: Джан Кайюе

Кой не е чувал за Китай: страната на драконите и йероглифите? А за животните от китайския зодиак? Знаете ли как се празнува Лунният фестивал или коя е Мулан – девойката воин, спасила родината си от враговете?

Ако пък не сте чували за тях, значи е време за чудно пътешествие из тази далечна страна. Ще полетите до луната с Лунната фея, ще преборите дракон с Нъджа, ще се разходите по Великата китайска стена и ще пускате книжни фенери. Ще разберете как стореното добро се отплаща многократно, колко опасни могат да са завистта и алчността и как, когато се трудиш упорито, и боговете ти помагат да поместиш цели планини.

Да се качим на крилете на феникса и да полетим високо в необятния простор, та чак до Небесния дворец на Нефритения император.

Пътешествието започва, включи се и ти!

Автор на илюстрациите е Борис Стоилов.

 

Автор:
Росица Славова, Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
08.11.2023 г. 14:29
Етикети:
Борис Стоиловилюстрации„Египетски приказки“изложбаИздателство „Изток-Запад“Пловдив
"Имало едно време..."
Китайски приказки“
Индийски приказки“
Галерия „Arsenal of Art“
Посетено:
427
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37990-imalo-edno-vreme-prikazna-izlozhba-na-boris-stoilov-v-plovdiv