Изложби

Програмата за младежки творчески дебюти „Аморфа Траектория“ представя ретроспективна фотографска изложба

Изложбата „Репортаж“ се открива на 8 ноември от 18 ч. и ще бъде достъпна за посетители до 14 ноември 2023

◊ ИЗЛОЖБАТА

Финал на тазгодишните творчески дебюти във Варна поставя ретроспективната изложба „Репортаж“. От 8 до 14 ноември близо двеста кадъра от петима фотографи ще  изпълнят културното пространство на „Аморфа“ в сърцето на града. Снимките представят процеса на подготовка, откриванията, творческите срещи и ателиета в четирите дебютни изложби на млади художнички, които Младежка фондация „Аморфа“ стартира през август тази година.

 „Аморфа Траектория“ даде възможност на общо осем творци да направят първите си стъпки на професионалната сцена. Изложбите „Момент“, „Присъствие“, „Хоризонт“ и „Граници“ представиха живопис, графика, фотография, дигитално изкуство и стъкло. Божана Станева (фотография), Уляна Фукацу (живопис), Велина Пенчева (фотография), Ралица Цонева (живопис), Вероника Милева (стъкло), Сабина Стоянова (живопис), Лора Хараламбиева (дигитално изкуство) и Мартина Иванова (графика) вече стартираха своите творчески траектории, а изложбата „Репортаж“ ще върне зрителите към подбрани моменти от събитията. Специално участие в ретроспективната изложба имат фотографите Михаела Аройо и Денислав Стойчев, които бяха консултанти в „Момент“ и „Присъствие“.

„Репортаж“ отново представя и млади творци, които вече са тръгнали по пътя на професионалната фотография. „Репортаж“ включва кадри на Филип Чиков, Борис Василев и Емилия Томова. През последната година Филип Чиков е основният фотограф на Младежка фондация „Аморфа“, както и координатор „Дигитална среда и IT“ с три реализирани инициативи. Борис Василев отразява събития на фондацията, като винаги търси интересните детайли, с които да разкаже една по-различна история. Като част от екипа на Младежка фондация „Аморфа“, осъществи инициативата „3D моделиране – видове и постпродукция“, където участниците потърсиха връзките между фотографията и компютърно генерираните модели. Емилия Томова е най-новото попълнение към екипа.

Ретроспективната изложба „Репортаж“ отваря врати на 8 ноември от 18:00 ч. и ще бъде достъпна за посетители с вход свободен до 14 ноември (с работно време 15:00 – 19:00 ч.). Изложбата, както и всички съпътстващи събития, ще се осъществят в пространство на „Аморфа“, ул. „Драган Цанков“ № 10 (вход от ул. „Шейново“).

Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, и със собствен финансов принос на фондацията.

 

◊  ЗА ФОТОГРАФИТЕ

Михаела Аройо е документален фотограф на свободна практика. В работата си изследва теми като идентичност, история, фолклор, околна среда и лични истории. Михаела е бакалавър по „Фотография“ от Нов български университет, а в момента учи магистратура в Историческия факултет към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е стипендиант на майсторския клас за наративна и документална фотография на агенция VII, проведен в Арл, Франция, през 2022 и 2023 г. Михаела е финалист за наградата „Инге Морат“ 2023, връчвана ежегодно на жени фотографки до 30 г. от агенция „Магнум“. Фотографката участва в над 15 групови изложби, а през 2021 г. открива първата си самостоятелна изложба „Корен“. Работата ѝ е публикувана в The New Yorker, National Geographic, Die Zeit.

 

Денислав Стойчев (роден през 1992 г. в Ямбол) е документален фотограф, работещ по проекти свързани с поколението на милениалите в България, живота в селските райони, доброволчеството и благотворителността, посткомунизма и православното християнство.

Щатен фотожурналист в националния печат до февруари 2020, а в момента е свободно практикуващ. Фотоисториите и текстовете му са публикувани в десетки национални и международни медии, включително Fisheye Magazine, The Guardian, Al Jazeera, Wall Street Journal и National Geographic България. Участвал е в майсторски класове по фотография в Ню Йорк, София, Белград и Бурса. Автор на над десет индивидуални изложби в България, Словакия и Украйна. Първата му фотокнига, „Заедно за кратко”, излиза през 2023 година.

Денислав Стойчев има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет.

 

Филип Чиков вече повече от година е основният фотограф в екипа на Младежка фондация „Аморфа“ и координатор „Дигитална среда и IT“. Oтразявал е събитията на фондацията, сред които последното издание на „Коловоз 2“, мултидисциплинарния фестивал „Фентъзи, илюстрация, приказка“, срещи с авоти, творчески ателите и др. Занимава с журналистическа фотография и видеография, съосновател е на подкаста „Ученичски глас“ в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, на което е и възпитаник.

През 2022 г. Филип участва в Националния конкурс по фотография „Моето училище е най-хубаво“. През 2023 г. печели втора награда в Националния конкурс за художествена фотография „Моята България“. Същата година той взима първа награда в раздел „Видеоклип“ на Националния конкурс по творчество на Дамян Дамянов, организиран от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ в Сливен.

 

Борис Василев търси психологическите и физически връзки между хората и технологиите. Занимава се с репортажна фотография, снима различни културни събития и концептуални портрети. Като част от екипа на Младежка фондация „Аморфа“, осъществи инициативата „3D моделиране – видове и постпродукция“, където участниците потърсиха връзките между фотографията и компютърно генерираните модели.

Борис е участвал във фотоконкурси на National Geographic, Mорска гара – Варна, онлайн фотографски форуми и др. Участвал е в няколко фотоизложби – благотворителни в Технически университет – Варна, благотворителна с други артисти в Музея за нова история на Варна, Funcity+ 2021, тийнейджърска мултидисциплинарна изложба “Teen Spectres”.

Втори курс е в специалност „Софтуерни и интернет технологии“ в Техническия университет – Варна. Борис е бивш възпитаник на Средно училище „Св. Климент Охридски“.

 

Емилия Томова се занимава с фотография от 2018 г. Първоначално използва камерата на телефона си и сама изучава какво е композиция на кадъра. От 2020 г. снима с професионален фотоапарат и обективи. Тогава открива стрийт фотографията и започва да снима събития. От около година снима абитуриентски балове, кръщенета и сватби. Обича да запечатва щастливи моменти. Намира превръщането им в спомени за увлекателно и красиво занимание. В „Аморфа Траектория“ снима откриването на изложбата „Момент“ и разговора с младите творци от изложба „Хоризонт“.

Емилия е участвала в няколко доброволчески активности. Има интереси и към математиката и програмирането. Възпитаник е на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ - Варна.

...........

Страница на изложбата във Фейсбук: https://fb.me/e/1Q5aCTMFK

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа
Публикация:
08.11.2023 г. 10:37
Етикети:
Денислав Стойчевмладежки творчески дебюти„Аморфа Траектория“
Емилия Томова
Борис Василев
Филип Чиков
Михаела Аройо
„Репортаж“
ретроспективна фотографска изложба
Посетено:
267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37987-programata-za-mladezhki-tvorcheski-debyuti-amorfa-traektoriya-predstavya-retrospektivna-fotografska-izlozhba