Изложби

Изложбата “Размяна на местата” гостува в Градската художествена галерия - Варна

Кураторският проект на Камен Симов включва шестима автори от областта на живописта, графиката и скулптурата

Изложбата “Размяна на местата” ще бъде представена в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 8 ноември до 29 ноември 2023 

Кураторският проект на Камен Симов включва творби на Дарина Цурева и Борис Колев - живопис, Елена Панайотова и Христофор Кръстев - графика, Камен Симов и Николай Златанов-Кайо - пластика. Реализиран е по идея на Борис Колев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

За проекта Николай Златанов-Кайо споделя: “Размиването на границите е толкова характерно за нашето съвремие, че то се приема за аксиома. Жанровите и стилови определения, както и традиционните форми и практики се размиват и създават една различна мозайка със свои нови принципи, структура и характер. Смяната на едни граници разбираемо създава нови такива, както промяната на светлината води до промяна на формата, цвета, средата, а оттам се променя внушението на художественото произведение.

Погледът от различен ракурс помага за по-доброто овладяване на даден художествен жанр, предпазва го от леността на рутината. Тази промяна дава различна възможност за израз във форма, материал, медия, различно светоусещане и го съотнася към вътрешния му натюрел. Така се съпоставят вече традиционните пластични художествени подходи с пластичните похвати и формираните ценности в нас. Тясното профилиране дава професионална дълбочина, но често лишава и ограничава широчината на другия поглед – на различното, необичайното.

Идеята на проекта е да се ротират колегите: графиците в живопис, живописците в пластика, пластиците в графика. По този начин се изправяме пред чисто професионалната провокация и различния творчески процес, излизайки от комфорта на художествена специфика, като си „разменим местата”.

Откриването на изложбата е на 8 ноември от 18:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1.
Работното време на Градската художествена галерия - Варна, е: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com

.............
Репродукции Александър Николов

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
07.11.2023 г. 13:02
Посетено:
228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37980-izlozhbata-razmyana-na-mestata-gostuva-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna