Изложби

Произведения от Международното биенале на стъклото ще бъдат изложени в НБУ

Изложба „Началото" в галерия „УниАрт" на Нов български университет

Галерия "УниАрт" на Нов български университет представя уникални произведения от стъкло на студенти и преподаватели от НБУ и Анадолския университет в гр. Ескишехир, Турция.

Идеята за съвместна изложба със заглавие „Началото" се заражда в края на миналата година, по-време на участие на д-р Моника Найденова, ръководител на Ателието по стъкло на НБУ, в Международен симпозиум по стъкло/CAMGERAN 2022, гр. Ескишехир, Турция. Заедно със своя колега проф. Мустафа Аатекин, ръководител на департамент „Стъкло" във Факултета за изящни изкуства в Анадолския университет решават да направят общ проект и чрез него да положат началото на едно ползотворно сътрудничество между двете институции, подготвящи следващото поколение артисти, работещи със стъкло.

„Тази изложба, проведена като част от българското Международно биенале на стъклото, е много важна възможност и отправна точка за двете страни да заемат своето място в тази бързо растяща и развиваща се среда, да повишат разпознаването на артистичния потенциал и да могат да си сътрудничат в бъдеще. Пожелавам това красиво начало да расте и да се развива през годините.", споделя проф. Мустафа Аатекин.

Двамата преподаватели, които са и куратори на изложбата, избират да озаглавят първия си междууниверситетски проект „Началото".

Експозицията е част от четвъртото издание на Международното биенале на стъклото. Форумът успя да се утвърди като едно от най-мащабните арт събития у нас за подпомагане и популяризиране на изкуството от стъкло в България, каквато е главната мисия на проекта. Успоредно с основната експозиция на събитието се провеждат и самостоятелни инициативи, изграждащи цялостната атмосфера и отношение към изкуството от стъкло в България.

Участието на студенти и преподаватели от НБУ е традиционно и се дължи на факта, че създателят на Международното биенале на стъклото Константин Вълчев е и основател на Ателието по стъкло на университета. Съвременните методи на преподаване в Нов български университет, въведени от Константин Вълчев, са продължени и доразвити от д-р Моника Найденова, която бе една от избраните 100 най-обещаващи автори, работещи с художествено стъкло според класацията на списание The New Glass и специалистите от музея на стъклото „Корнинг" в Ню Йорк, за 2022г .

Официалното откриване на изложбата „Началото" ще бъде на 08.11.2023 г., в 17 ч., Галерия УниАрт на НБУ.

В рамките на събитието ще бъдат проведени и лекция на проф. Мустафа Аатекин/Mustafa Ağatekin (Турция), Омюр и Фатих Дуруерк/Ömür and Fatih Duruerk, Mehmet Aydin/Мехмет Айдън, д-р Моника Найденова, Вероника Милева (България) и др., както и демонстрации на Пламен Кондов и Никола Грозданов.

Изложбата в галерия „УниАрт" може да бъде видяна до 30 ноември 2023 г.

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
06.11.2023 г. 16:55
Посетено:
273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37974-proizvedeniya-ot-mezhdunarodnoto-bienale-na-stakloto-shte-badat-izlozheni-v-nbu