Изложби

Сцени от ежедневието на фона на скелет

По-скоро нещо като литературен анекдот

Сцени от ежедневието на фона на скелет


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 април 2007 г., понеделник, от 18.00 ч.,
в Галерията на Полския институт,
ул. "Веслец" № 12

ще се открие изложбата “Сцени от ежедневието на фона на скелет", с участието на автора Славомир Витковски.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Славомир Витковски е завършил Държавното висше училище за изящни изкуства в Гданск. От 2002 г. адюнкт ІІ степен (доктор по изкуствознание) в Академията за изящни изкуства в Гданск. Работи с редица театри, като подготвя афиши и театрални плакати, програми и сценография.

Автор на корици на няколко десетки книги. Ръководи рекламна агенция. Лауреат на редица награди и отличия. В актива си има 24 самостоятелни изложби и участия в 41 общи художествени изложби (в т.ч. в Париж, Берлин, София, Прага, Варшава, Хайделберг). Занимава се с живопис, изящна и приложна графика и фотография.


◊ ПОВЕЧЕ

“Сцените от ежедневието на фона на скелет” на Славомир Витковски не са разказ. Не са и цикъл. Те са като случайно събрани филмови кадри от живота на твореца. Идеята им се корени не в творческите терзания, свързани с усещането за смисъла на живота, а по-скоро в нещо като литературен анекдот. По молба на родителите си Славек трябвало да премести тленните останки на дядо си. По време на пътуването творецът усеща присъствието на скелета и осъзнава, че почти във всяка ситуация, във всеки миг от ежедневието ни съпровожда това странно същество – смъртта. Тя живее с нас. Усеща своите и нашите радости и скърби, възходи и падения. Присъства в моменти на унес и пазаруване”. (Гжегож Буяк)

Вход свободен

Автор:
Полски институт - София
Публикация:
12.04.2007 г. 20:21
Посетено:
363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3795-stseni-ot-ezhednevieto-na-fona-na-skelet