Изложби

Галерия ONE с нова локация и провокативна изложба

"SELECTED" - Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев – Rey, Георги Ружев

Галерия ONE с нова локация и провокативна изложба: 2
Богдан Александров
Галерия ONE с нова локация и провокативна изложба: 3
Георги Янков

◊ ПОКАНА

ONE gallery

представя

S E L E C T E D

2-29 ноември 2023

Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев – Rey, Георги Ружев

Официално откриване: 2 ноември 2023 г. от 18:00 ч., ул. "Дякон Игнатий" 1А

 

Галерията за съвременно българско изкуство One gallery отваря вратите на новото си пространство, с изложбата SELECTED, която събира някои от най-интересните български артисти.

С творби на Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев - Rey и Георги Ружев, собственикът и двигател на галерията – Десислава Зафирова посреща новия артистичен сезон и ви кани да застанете лице в лице със създателите на предизвикателни визуални експерименти.

„Оставам вярна на убеждението , че изкуството има силата  чрез своя език да променя съзнанието на хората към усъвършенстване и израстване. Мисията на галерията е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. Усилията ни ще бъдат насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност“, коментира създателката на One Gallery – Десислава Зафирова.

SELECTED е необикновена експозиция, с която госпожа Зафирова и екипът й с гордост представят новото изложбено пространство на улица „Дякон Игнатий“ №1 А, където се намира и офисът на Фондация "Свободни съвременни изкуства".

Мястото е едно от най-емблематичните  средища на културния и политическия  живот в столицата преди Първата световна война. Днес старото кафене “ България”, което е разположено на две нива  преживява своята съвременна метаморфоза – превръща се в галерия за съвременно изкуство. Разположено на 300 квадратни места, на две нива, арт пространството ще предизвика публиката с инсталацията на Георги Янков – „Твоята публика“, вдъхновена от преживяването, наречено възприемане на хиперболизираната реалност, която виждаме през филтрите на мобилните приложения, изкуствените визии и “екстеншън модата”. Според артистът те неминуемо водят до загуба на идентичността и крехко, уязвимо самочувствие в реалния свят.

Богдан Александров пък слага акцента върху едно съновидение, където всичко е прекрасно и възможно. Картината изобразява лице на щастието в увеличена пропорция – около 3 метра и задава тихите въпроси – а нима това е достатъчно.

Пътешествието в света на SELECTED продължава с един от любимите автори на галерията – Красимир Кръстев – Rassim, който се впуска съвсем буквално по следите на изгубеното време с проекта „Изкуството ще победи“, предизвиквайки посетителите да разсъждават върху преходността на живота и красотата в ежедневните ритуали.

Пак някъде там гравитира и творбата на Венелин Шурелов „Метаморфози“, която поставя под съмнение идентичността на съвременния човек с многобройните му трансформации.

Вярна на традицията да открива интересни съвременни артисти, Десислава Зафирова представя новото и свежо попълнение в галерията – Красен Троански, който се включва в SELECTED заедно с ветерана Свилен Стефанов. Той показа за първи път пред публика новата си арт творба, в мащаб три метра, която е комбинация от живопис, скулптура и  видео и оставя въпросът отворен – до колко можем да вярваме на собствените си възприятия и може ли да приемем присъщата плавност на съществуването.

 

За галерията:

ONE gallery  се открива през май 2015 г. в атриума на Serdika Offices, с встъпителната изложба "Палимпсест" на Богдан Александров.

В програмата на ONE gallery  влизат целогодишна програма от изложби и възможности за художниците да представят своите творби и специални проекти. Галерията бързо печели признание за показването на произведения на утвърдени и нови художници от цял ​​свят.

На 28 ноември 2017 г. галерията прави по-нататъшно разширяване на 160 кв. м. с откриването на второ изложбено място на ъгъла на ул. "Иван Вазов" 14. и ул. "6-ти септември". в София.
 
На 18 септември 2023 г. галерията разширява дейността си на 300 кв. м. в къщата на ул. Дякон Игнаатий 1А и заедно с архитектите на CONA и под ръководството на Арх. Сава Кисляков, с които галерията работи успешно реставрират и запазват историческата сграда на бившето кафене “България”.

Галерията остава последователна:

​• Да идентифицира, представя и развива добрите идеи, отразяващи екзистенциалните проблеми  на нашето време чрез изкуството и неговите различни подходи.

​• Галерията изгражда своята колекция от творби на съвременно изкуство през годините, която продължава да се обогатява и до днес.

 

За Фондацията:

Фондация "Свободни съвременни изкуства" е българска неправителствена организация, която подпомага и популяризира съвременното изкуство в България. Работи с цел развитието на съвременното изкуство като креативно и критично отношение към света около нас.

Фондацията поддържа различни проекти, които подпомагат, реализират и популяризират съвременните изкуства. Сред тези проекти са фестивали, изложби, критика, лекции, издания за изкуство  и публични срещи.

Фондацията работи с утвърдени и млади талантливи артисти, които получават възможност да покажат творчеството си пред широка аудитория. Организацията подкрепя съвременното изкуство като се стреми да насърчава креативността, иновациите и експериментите в изкуството.

Срещата и дискусията между художници, критици, теоретици, публиката и други културни дейци също е една от целите на Фондацията. Чрез организирането на срещи и форуми, Фондацията се опитва да създаде място за културен дебат и да създаде общност от хора, обсъждащи изкуството.

Фондацията цели да се превърне в значим и активен участник в съвременното културно поле и да допринесе за формирането на съвременната култура и идентичност на България като европейски и световен културен център.

Фондация "Свободни съвременни изкуства" работи за утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност.

Основател

Десислава Зафирова е галерист и куратор с доказан опит в нестандартния подход към сложни проблеми, вдъхновяващ ръководител на екип, дизайнер и мениджър на иновативни инициативи в областта на визуалните и пластични изкуства. Призната е с изключителната си работа в новите практики, в управлението на изкуството, организирането, курирането, маркетинга на художествени галерии и посредничеството на музейни сделки и връзки с обществеността с някои от лидерите в тези индустрии.

Бакалавър по Арт мениджмънт и магистър по Културна антропология на Югоизточната Европа от Софийския университет. Докторант по История на изкуството към Националната художествена академия, специализант на Sotheby's London и Etude Tajan Paris. Тя е международен консултант, обслужващ както частни, така и институционални колекции, музеи и галерии. През 2003 г. основава галерия „Триадис", първоначално като галерия за съвременно изкуство, която през 2011 е трансформирана в галерия "Юзина". 

През 2005 г. тя организира и продуцира проекта „С уважение към движещите сили" на автора Георги Донов, която остава в скулптурния парк на Националната художествена галерия.

Организира множество изложби и участия на международни изложения като: Istanbul Contemporary, Cosmoskow, Saatchi and Saatchi, Лондон, Art Expo, Ню Йорк.

Тя е директор на Фондация „Тракия" до 2011 г. Основател е на „ONE Gallery". Мисията на Десислава Зафирова е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. 

Усилията на нейната работа са насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност.

 

Автор:
ONE gallery
Публикация:
01.11.2023 г. 17:23
Етикети:
Десислава ЗафироваизложбаГалерия ONEOne gallery
Фондация "Свободни съвременни изкуства"
SELECTED
Посетено:
455
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37944-galeriya-one-s-nova-lokatsiya-i-provokativna-izlozhba