Изложби

"Исландско - родопски послания" - изложба живопис на Елица Гигова

Откриване на 31 октомври 2023, 18:00 ч. в Галерия "7 лъча" - София

"Исландско - родопски послания" - изложба живопис на Елица Гигова

"Исландско - родопски послания"

Изложба на Елица Гигова

Откриване: 31.10.2023, 18:00 ч.

Галерия "7 лъча", София,
Пл. „България“ 1 (подлеза на НДК срещу фонтаните)

 

"Исландско - родопски послания" ще сподели с нас художничката Елица Гигова. На 31.10.23 г. от 18.00 ч. в галерия "7 лъча" ще открием изложба, която ще се разгърне в четири посоки. Неслучайно в навечерието на Деня на Народните Будители, доктор Гигова, която преподава в СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, ще сподели с нас богатството на корена, силата на рода и единението на родопски и исландски мотиви, изтъкани в безкрайна живописна симфония.

За силата и благословията на рода свидетелстват и нейните корени. Тя е внучка на неповторимия Николай Хайтов, дъщеря на орфеиста Никола Гигов.

Благословена да продължи будителската мисия на рода си, тя го прави по автентичен и удивителен, собствен начин. Чрез изкуството на живописта и дарбата да излива Словото, като песен.

Кратко описание на изложбата от художничката Елица Гигова:

„Първата част от изложбата се състои от 7 живописни картини, специален поздрав за галерия "7 лъча", създадени след едно пътешествие към северния Атлантически океан до най-големия остров в света, възникнал изцяло в резултат на вулканична дейност - Исландия. В експресивно-абстрактните творби се откриват сюжети от скалистия бряг на острова, който среща едновременно контраста от лед и лава в съчетание с нюансите на Северното сияние, неудържимия леден вятър, пърхането от крила на птици и силата на любовта. В картините са комбинирани акрилна и колажна техника, както и техника "Ебру" - рисуване върху вода.

Втората част от картините ни връща към южна България и по-конкретно към родната за художничката Родопа планина. Завръщането към бащиното огнище след всяко далечно пътуване дава сили и енергия за осъществяване на новите цели на твореца-пътешественик. Тук техниката е смесена, сюжетите са свързани с мекотата на планината, цветовете с топлината и пъстротата на родопската душа. В картините са преплетени прежди и тъкани като основа и вътък, които напомнят родопска престилка.

Третата част е свързана с традиции и обичаи на двата народа. По-конкретно, символиката на цветовете на вълнените конци в съчетание с клоните на плодно дърво. През есента и зимата сръчните ръце на двата народа багрят и пресукват цветни вълнени конци, за да може напролет да предадат енергията и желанията си на плодното дърво за здраве, любов и късмет. Предците и на двата народа са завещали символи и знаци за здраве, обич и късмет в съчетание с вяра и надежда.

Четвъртата част представя корените на дървото на авторката, изпълнено със завети и мисли на нейните предци – майка, баща, дядо, пра, пра родители, народни будители. Четири части на една изложба пренасят в четири посоки зрителя към една обща цел: здравите корени на предците ни дават сила за претворяване на леда и лавата в човека в творческа енергия – било тя пътешественическа страст или едно незабравимо преживяване в търсене на себе си.“

 

Автор:
Мария Колева
Публикация:
31.10.2023 г. 10:21
Етикети:
СофияживописЕлица Гиговаизложба
Галерия "7 лъча"
"Исландско - родопски послания"
Посетено:
252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37936-islandsko-rodopski-poslaniya-izlozhba-zhivopis-na-elitsa-gigova