Изложби

Кураторски проект "Диалози" в Арт Галерия "Папийон"

Изложба живопис и скулптура, 1-19 ноември 2023

◊ ИЗЛОЖБАТА

Атанас Хранов, Валентин Ангелов, Васил Василев, Васил Стоев, Красимир Русев, Милко Божков, Михаил Лалов, Николай Алексиев, Христо Йотов и Цанко Цанков
в
“Диалози“/ "Dialogues"

Изложба живопис и скулптура

от 01 до 19 ноември 2023

"В диалога хората получават прозрения, които просто не могат да бъдат постигнати индивидуално."
Питър Сенги

 Арт галерия "Le Papillon" има удоволствието да Ви представи резултата от инициираната от нея творческа провокация към няколко художника, обединена в експозиция "Диалози" от 1 до 19 ноември 2023 г.

Откриването на изложбата на 1 ноември е събитието, с което екипът на галерията е избрал да отбележи Деня на народните будители и шестнадесет години изложбена дейност. Отдавна заплануваният кураторски проект изразява една от основните мисии на галерията да предизвиква, посредничи и реализира диалог, както между самите творци, така и между творци и публика. Осигурявайки творческа среда за разговори, галерията стимулира както мисълта, така и сетивността, защото в провеждането на диалог се убеждаваме, че са важни не толкова въпросите, а отговорите и реакциите.

С тази инициатива галерията провокира признати художници, като всеки от тях избира своя събеседник за съвместен диалог, изпълнен със средствата на изящното изкуство. В така сформираните 5 диалогични двойки  по различни теми се разпознават имената на великолепни художници, чиято творческа енергия носи силен заряд. В настоящото първо издание на „Диалози“ участници са: Атанас Хранов – Милко Божков, Валентин Ангелов – Цанко Цанков, Васил Василев – Красимир Русев, Михаил Лалов – Васил Стоев, Христо Йотов – Николай Алексиев. Диалогът в основното си значение е разговор между двама или повече събеседници на конкретна тема при пълна равнопоставеност. В действителност желанието на галерията да инициира действие, тласък, творческа мотивация в художници с огромен и мощен потенциал, предизвика не само множество вербални разговори между самите творци, между галерията и участниците, но и мултиплицира синергията от креативната им вълна в силно въздействащи произведения. Защото диалогът е по-важен от консенсуса и в диалога с другите можем да намерим себе си, излизайки от собствените си човешки граници. И ако на пръв поглед тези диалози са съставени от паралелни монолози, то усещането за разговор, макар и проведен на изящния език на цвета и четката, присъства убедително.

Реализирането на настоящия проект съвпада по случайност с множеството политически дебати, превзели топлата цветност на есента и това някак допълнително го отличи и даде още по-голяма висота на изкуството в общия му смисъл, ситуирайки го над злободневието. Да се води разговор, диалог, дори полемика на езика на вибриращи цветове и живописност, на семантиката на фигури или на цялостното абстрахиране от действителността, докосва не само сетивата ни, но и чувствителността ни по един фин и изтънчен начин. Често диалогът се възприема като джаз, защото сам по себе си е творчески и предизвиква човешката креативност. На основа разговорите между всеки двама в петте дискутиращи двойки художници се оформиха няколко теми. „Ръцете“ е общата опорна точка в скулптурно-живописния диалог между Атанас Хранов и Милко Божков. Библейският сюжет, тема на силно въздействащите картини на Христо Йотов, се противопоставя на абстрактните композиции на Николай Алексиев. Двамата анализират контрапунктите на посланието, живописността, повествованието и съдържанието срещу интуитивната първичност на цвета, формата, ритъма и композицията, когато използват различен подход в живописта. На сакрална тема е и дискусията между Васил Василев и Красимир Русев, в която Васил сътворява Ева, докато Красимир Русев, също провокиран от библейското докосване разглежда модерна интерпретация на „4 ангели в бедствие“. Ангелите присъстват и в избраната за живописен двубой тема между Валентин Ангелов и Цанко Цанков. Сакралната и ефимерна тематика е обогатена от музикални хармонии, създадени във фина и ювелирна детайлност, където ангелите са или като съновидения или са божествения инструмент, създаващ цветни съзвучия и мелодичност. Вечна е и темата за любовта и преклонението на човека към природата в нейната жизнена еманация, която пресъздават чрез ярки и контрастни абстракции Михаил Лалов и Васил Стоев. Цветът е основен носител на емоциите и мислите, владеещи твореца, но пречупен през друг съзидателен поглед на сътворяващия нови форми, произходни и обобщени в абстрактни композиции на живата или неживата природа.

В тази експозиция от 20 творби, въпреки различията в изящния творчески подход на всеки един от участниците, отбелязваме общото изразно средство на хипербулата. Тя е своеобразната лупа, с която художниците насочват вниманието ни към важни аспекти от нашето съществуване. Може би творците, създавайки своите творби са, всъщност „необходимите ни очила, за да можем да видим света по-ясно“, както споделя Атанас Хранов.

Диалогът е безкраен разговор, както е безкрайно многообразието на гледни точки и аргументи, с които ние можем да участваме в един умен разговор. Диалогът не може да бъде разделен на части, защото е безкраен, а безкрайното няма среда. Тези особености на диалога дават повод на Карл Ясперс да каже, че великите философи водят диалог в голямото време на историята. Затова и ние можем да оприличим историята на човешката култура на един разговор с вариации върху вечни въпроси, по които разсъждават емблематични със своето изкуство творци. Будителската дейност на галерията с човешкия си потенциал, но и с този на артистите, свързани с нея, се изразява в стремежа да стимулира и да развива сетива за естетически норми в публиката, като представя и разпространява стойностно изкуство.

Експозицията може да бъде видяна от 1 до 19 ноември 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.


*Изложбата и реализирането на проекта се осъществява с любезната финансова подкрепа от Фонд „Култура“ на Община Варна.

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
31.10.2023 г. 11:19
Посетено:
335
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37933-kuratorski-proekt-dialozi-v-art-galeriya-papiyon