Изложби

1 ноември "Бащата на учителите" - 230 години от рождението на Неофит Рилски

Изложба в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

1 ноември "Бащата на учителите" - 230 години от рождението на Неофит Рилски

◊ ПОКАНА

На 1 ноември 2023 г., в Деня на будителите Националната библиотека ще открие изложбата "Бащата на учителите", посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски.

В Централното фоайе на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъдат изложени 13 табла, които разказват както за живота на бележития възрожденски духовник, езиковед, учител и  преводач, така и за неговите трудове.

Допълнително, в 10 витрини, посетителите ще могат да видят оригинали от фонда на библиотеката, по-голямата част от които вече са дигитализирани: „Болгарска грамматика“ (1835),"Краткое и ясное изложение за разделението, начертанието именованието и произношението на писмената и правила за срицанието, просодиата и слогат и за правото чтение на грецесккия язык" (1835) , "Службы съ Житиемъ преподабнагω и богоноснагω оца нашегω Iωанна Рылскаго чωдотворца"(1836) , Словар на българския език, изтълкуван на църковнославянски и гръцки език. А – Благоизправляю (1875); изданията на негови преводи на Новия завет и Езоповите басни;  шаблона, по който е изработил първия български глобус; лична кореспонденция, дневници.

Изложбата "Бащата на учителите" може да бъде разгледана до 29 ноември 2023 г.

 

Автор:
Боян Аврамов, НБ "Св. св. Кирил и Методий"
Публикация:
31.10.2023 г. 10:26
Етикети:
изложбаНационална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"
230 години от рождението на Неофит Рилски
"Бащата на учителите"
Посетено:
401
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37932-1-noemvri-bashtata-na-uchitelite-230-godini-ot-rozhdenieto-na-neofit-rilski