Изложби

Софийска градска художествена галерия представя Евгения Воденичарова (1946-2013)

Изложба живопис, 2 ноември – 3 декември 2023 г.

Софийска градска художествена галерия представя Евгения Воденичарова (1946-2013): 2
"Корида", 1973, маслени бои върху платно
Софийска градска художествена галерия представя Евгения Воденичарова (1946-2013): 3
"Еленче, братче", ок.1972, маслени бои върху платно

◊ ИЗЛОЖБАТА

Софийска градска художествена галерия
представя

Евгения Воденичарова (1946-2013)

Живопис

2 ноември  – 3 декември  2023 г.
Откриване: 01 ноември, сряда, 18.00 ч.

 

Предстоящата изложба в Софийска градска художествена галерия на Евгения Воденичарова или Гената, както я наричат нейните близки, съвпада с ретроспективната изложба на нейния приятел Генко Генков. Техните две противоположни съдби – тази на нестихващата широка популярност и на скритото, познато на минимален кръг от почитатели творчество ще се срещнат в залите на СГХГ.

Уникален и напълно различен е почеркът на Евгения Воденичарова -  неочакван, експресивен и мощен, едновременно с това и странно деликатен, нетипичен за 70-те г. на миналия век. Това е  времето през което са създадени повечето от нейните творби. Рисува предимно портрети, пейзажи и натюрморти. Най-често срещаното мнение за нея е, че това не е български творец.

Евгения Воденичарова се учи да рисува през 60-те и началото на 70-те години, времето предшестващо идеологическата агония на каноните на социалистическия реализъм, която започва в края на 70-те и трае до средата на 80-те години. Тогава клишетата все по-смело биват атакувани от отделни художници, но тези проявления на „упадъчното”, разчетени като „западно влияние”, безапелационно се наказват. Избира тема за дипломна си работа „Корида“, няколко пъти отхвърлена, защото е очевидно „еретична“ във времето на трудово-борческите сюжети. Единствено застъпничеството на нейния професор Ненко Балкански  й позволява да се дипломира. Корида е тема на другостта, на непреживяната, но бленувана среща с истината, с истинската среща между живота и смъртта.

Евгения Воденичарова преподава в Казанлъшката художествена гимназия, прави най-често портрети на своите колеги. Участва в изложба на преподавателите от гимназията през 1986 г. и две от нейните картини, Корида и Портрет на Димитър Воденичаров, са откупени от ХГ Стара Загора. Едва в преломната 1989 г. галерията в Града на розите, придобива два натюрморта, а четири години по-късно и един експериментален пейзаж.

До 2010 г. повечето от творбите ѝ не са показвани. Малко по-късно една картина от серията Корида участва в изложбата „Хайку пространства” в галерия Кръг+, а след това нейни творби са представяни в проекта „10х5х3” в галерия „Шипка“ 6 и предизвикват изненада сред специалисти и ценители.

В предстоящата изложба в Софийска градска художествена галерия ще бъдат показани около 70 произведения – живопис и рисунки.

Екип:

Куратор: Красимир Илиев
Дизайн рекламни материали: Светла Георгиева
Реставратори: Илинка Чергарова, Светлана Христова, Милан Михайлович

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
31.10.2023 г. 13:07
Посетено:
332
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37927-sofiyska-gradska-hudozhestvena-galeriya-predstavya-evgeniya-vodenicharova-1946-2013