Изложби

"Между черното и бялото" – изложба живопис на Цветан Лазаров

26 октомври - 22 ноември 2023, Арт галерия "Ларго" - Варна

"Между черното и бялото" – изложба живопис на Цветан Лазаров: 2
Цветан Лазаров."Малко бяло в черното"
"Между черното и бялото" – изложба живопис на Цветан Лазаров: 3
Цветан Лазаров. "Малко черно в бялото"
"Между черното и бялото" – изложба живопис на Цветан Лазаров: 4
Цветан Лазаров."Есен"

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

Цветан Лазаров

"Между черното и бялото"

Изложба живопис

 26 октомври - 22 ноември 2023
Откриване – четвъртък, 26 октомври 2023 г., 18:30 часа 

 

На 26 октомври ще се открие шестата самостоятелна изложба на Цветан Лазаров в галерия "Ларго". Изложбата носи името "Между черното и бялото" и ще ни представи колекция от 26 живописни творби, създадени специално за изявата на Цветан в морската столица. С тази изложба награденият с приза "Художник на десетилетието 2008-2018 на Галерия Ларго“ автор ни показва богатият си и изразителен творчески стил и почитта му към вечната женска красота.

Експозицията представя серия от платна, които са апотеоз на женската обаятелност. Художникът изобразява своите модели нежни, ефирни, съзерцателни. Той използва изключително изчистена и пастелна палитра, което придава на творбите му изящество и безтегловност. Фигурите са фини и деликатни, като че ли в някои от композициите му са прозирни като мираж, едновременно близки и далечни като мечта. В творбите, създадени за тази експозиция, художникът си играе с контрастите на черното и бялото- от там идва и заглавието на изложбата. Творбите „Малко бяло в черното“ и „Малко черно в бялото“ той посвещава на тези два ахроматични цвята, а в картината „Реалност“ Цветан разработва света, който се намира между тези две крайности- свят, в който има нюанси, звънки цветни петна и хармония от най- различни тонове.

Освен колекция от женски архетипи, в изложбата ще видим няколко натюрморта с плодове - нарове, ябълки, дюли, круши, които също са типични за творчеството на Цветан Лазаров. Той използва символиката на плодовете в историята на живописта, за да ни разкаже за важното в живота- любовта, плодородието, израстването, съзиданието. В картината „Правото да имаш сянка“ сякаш е илюстрирана житейската съдба на човека: лимонът, символ на чистота и младежка невинност, последван по-надолу от нара, символизиращ сътворяването на живот, новото начало, а най-отдолу в композицията виждаме червената ябълка- алегория на семейния живот, едно послание за трайност и устойчивост, за вечния кръговрат на живота.

Всички, които познават творчеството на Цветан Лазаров, знаят, че неговата живопис е изключително лека и прозирна, но едновременно с това е и необикновено дълбока, наситена със скрити детайли, изображение в изображението и почти триизмерни обекти - стъклените топчета, плодовете, очите на женските фигури. Някои от картините напомнят на фрактални изображения: първоначално зрителят вижда обектите по-близо до повърхността, но когато се вгледа в тях, той сякаш потъва все по-навътре в картината и пред него се разкриват нови хоризонти, лица, елементи. Без да уточняваме кои творби притежават подобни скрити детайли, призоваваме всеки да надникне отвъд това, което първоначално привлича вниманието и да се потопи във вълнуващия, имагинерен свят на Цветан Лазаров.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 26 октомври 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 22 ноември 2023.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев. От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др. През 1997 г. след няколко изключително успешни изложби получава постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в Хускварна, Швеция. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия "Ларго". Живее и работи в София.

 

                                                                                   Милена Димитрова, галерист

Автор:
Арт галерия "Ларго"
Публикация:
26.10.2023 г. 12:23
Посетено:
320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37899-mezhdu-chernoto-i-byaloto-izlozhba-zhivopis-na-tsvetan-lazarov