Изложби

Откриване на документална изложба "Юбилей на Коперник - 550 години от неговото рождение"

24 октомври 2023 г., 18:30 ч., Полски институт в София

Откриване на документална изложба "Юбилей на Коперник - 550 години от неговото рождение"

 

◊ ПОКАНА

Откриване на документална изложба

„Юбилей на Коперник - 550 години от неговото рождение“

Кога: 24 октомври 2023 г., вторник, 18:30 ч.
Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен
Организатори: Полски институт в София и Полското културно-просветно дружество "Владислав Варненчик" в България

 

550 години от рождението на Николай Коперник

480 години от смъртта му и издаването на труда му De Revolutionibus Orbium Coelestium

510 години от раждането на хелиоцентричната теория

Повечето изследователи на наследството на Коперник приемат, че първият последователен опис на неговата хелиоцентрична теория се появява в годините 1512-1513. Коперник излага тезите си в документ от 19 страници, озаглавен Nicolai Copernici de hipothesibus motuum coelestium a se constitutis commentariolus, познат като Commentariolus (Mалък коментар). Днес такива теории се публикуват в авторитетни научни списания (целта е да бъде определен приоритета на важното откритие и да бъдат събрани мненията на други експерти). Но преди 500 години Коперник прави само десетина ръкописни копия и ги изпраща на най-изтъкнатите тогавашни астрономи. Малкият коментар съдържа 7 тези, от които още първите две опровергават възгледа, че Земята e създадена като център на Вселената.

Преди 510 години именно Commentariolus дава началото на коперниковия преврат в астрономията и истинска революция в разбирането за света.  

Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“ в България се включва в отбелязването на 550-годишнината от рождението на Николай Коперник, като представя изложба, посветена на великия полски астроном.

Изложбата е подготвена от Полско-канадската асоциация на бизнесмените и професионалистите в Уиндзор (PCBPAW) с помощта на институции в Полша и Канада и предоставена на полската общност в България. Върху 24 табла е проследена историята на живота и изследванията на звездите на великия полски астроном, любопитни факти от живота му, представени са градовете, тясно свързани с личността на великия учен – родното място Торун, Краков, Болоня, Рим, Падуа и Ферара, и, разбира се, Вармия и Фромборк. Изложбата представя Коперник не само като астроном, но и като администратор, юрист и духовник. Богато илюстрирана, изложбата разширява нашите знания, представяйки любопитни астрономически инструменти от епохата и разкрива същността на откритието на поляка.

Посетителите ще имат възможността да видят и реконструкция на лицето на астронома, въз основа на открития през 2005 г. череп.

Полският институт в София се включва в отбелязването на този юбилей, като любезно предоставя своята галерия.

Заповядайте!

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
24.10.2023 г. 11:23
Етикети:
Николай КоперникгодишниниПолски институт в Софиядокументална изложба
Полско културно-просветно дружество "Владислав Варненчик"
„Юбилей на Коперник - 550 години от неговото рождение“
Посетено:
242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37889-otkrivane-na-dokumentalna-izlozhba-yubiley-na-kopernik-550-godini-ot-negovoto-rozhdenie