Изложби

Кадри, запечатали българщина и сила

Фотоизложбата „Бащино огнище“ ви очаква в градина „Кристал“ от 16 до 30 октомври, а на 18-и заповядайте на откриването в Етнографския музей

Кадри, запечатали българщина и сила

◊ ПОКАНА

Списание 8 и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН ви канят на тържествения завършек на едно прекрасно начинание – проектът „Бащино огнище“, подкрепен по програма „Култура“ на Столичната община. Чрез него на страниците на списанието в пет броя показахме позабравени български обичаи и обреди, потопихме се в магията на българщината и обогатихме връзката си със своите корени. Разведохме ви по прекрасни кътчета из чудната ни родина и ви запознахме с невероятни хора пазители на паметта, преданията и обичаите. Основна част от читателското преживяване бяха вълнуващите кадри, които засне фотографът Добрин Кашавелов и които може да разгледате на изложбените пана в софийската градина „Кристал“ от 16 до 30 октомври.

Заповядайте на откриването на фотоизложбата „Бащино огнище“ на 18 октомври 2023 г. от 18 ч. в Националния етнографски музей (ул. „Московска“ 6а, вход откъм градинката, ет. 2, зала 19). Тогава ще ви представим труда и начинанието си, като на събитието ще говорят главният редактор на Списание 8 и авторите на текстовете по проекта, почти всички от които са етнолози, работещи към БАН. За да е истински досегът до нашенския дух, сме подготвили и музикална изненада – живо изпълнение на фолклорната формация „Брезничанки“ и „Брезничани“, радващи се на успехи и награди у нас и в чужбина.

Елате на 18 октомври, за да споделим заедно вълнението от преоткриването на богатството и пъстротата на народната ни памет!

.................................

Проектът „Бащино огнище“ се изпълнява от Списание 8 в сътрудничество с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се финансира по програма „Култура“ на Столичната община за 2023 г. Медийни партньори са телевизия ТВ1 и платформата Village Life.

         

Автор:
Юлия Попчева, ИЕФЕМ БАН
Публикация:
18.10.2023 г. 11:09
Посетено:
254
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37854-kadri-zapechatali-balgarshtina-i-sila