Изложби

"Юг" - изложба живопис на Милко Божков

18 октомври – 11 ноември 2023г., Галерия A&G Art Meeting - Варна

"Юг" - изложба живопис на Милко Божков

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия A&G Art Meeting
представя

Милко Божков

"ЮГ"

18.10. – 11.11.2023

 

Задава се много силен финал на сезон 2023-та за варненската галерия A&G Art Meeting. На 18 октомври вярната посока е юг. В художественото пространство на ул. „Любен Каравелов“ 8 Анна Халамян и Герхард Хорнман посрещат художника Милко Божков и неговата живописна изложба, наречена „Юг“.

Експозицията от 9 платна е инспирирана от едно пътуване до Южна Франция. Повечето от картините са пейзажи, а цветовете, по думите на автора, са „южни“. Светлината на френския юг изпълва изображенията и дава друга гледна точка към света. Неслучайно големите френски художници от края на XIX и началото на XX век са рисували точно по тези места, за да избистрят погледа си за чистия цвят.

Най-разтърсващото преживяване за Милко Божков по време на пътуването е посещението в психиатрията на Saint-Paul-de-Mausole в Saint-Rémy-de-Provence, където Ван Гог прекарва няколко тежки месеца към края на своя живот, но и където създава някои от най-прочутите си творби. Картината на Божков „Mon cher Theo“, чието заглавие напомня писмата на гениалния художник до неговия любим брат, има изключително силно внушение чрез своята безпощадна безмълвност. Именно тя е и плакат на изложбата.

Интригуващ е и условно нареченият автопортрет, в който обаче Милко Божков не е в центъра на композицията. Откриваме го в една малка фигура в гръб и на още две места в картината (подсказка само за наблюдателните). Това, което виждаме през неговите очи, е сякаш триизмерна снимка на околния пейзаж. „Така е, защото през цялото това пътуване бях един наблюдател“ – казва художникът.

Но какъв наблюдател! – бих добавила аз.

Откриването на изложбата е на 18.10.2023 г. от 18:30 часа. Експозицията ще остане в галерия A&G Art Meeting на ул. „Любен Каравелов“ 8, Варна, до 11.11.2023 г.

Светлана Вълкова

Автор:
Публикация:
16.10.2023 г. 14:09
Посетено:
402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37835-yug-izlozhba-zhivopis-na-milko-bozhkov