Изложби

Изложба "Японската гравюра укийо-е в българските колекции"

18 октомври 2023 – 21 януари 2024, Национална галерия / Квадрат 500

Изложба "Японската гравюра укийо-е в българските колекции": 1
Съзерцание на есенните багри от серията: „Провинциалният Генджи на фалшивата Мурасаки“ НАИМ-БАН
Изложба "Японската гравюра укийо-е в българските колекции": 2
КОНО Байрей (1844 – 1894) Тръстика и ястреб, от серията: „Цветя и птици“ НАИМ-БАН
Изложба "Японската гравюра укийо-е в българските колекции": 3
ТОРИЙ Кионага (1752 – 1815) Гьоккаши Еймо, от серията: „Даровити деца в калиграфията”, 1781 Национална галерия
Изложба "Японската гравюра укийо-е в българските колекции": 4
УТАГАВА (АНДО) Хирошиге (1797 – 1858) Тоцука: Разклонът Мотомачи, номер 6 (втора версия), от серията: „53 спирки по пътя Токайдо“, ок. 1835 Национална галерия

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия
и
Посолството на Япония в България

представят

Японската гравюра укийо-е в българските колекции

18 октомври 2023 – 21 януари 2024

Откриване на 17 октомври (вторник), 18:00 часа
Квадрат 500, вход откъм бул. „Васил Левски“

 

В изложбата за първи път са представени заедно основните теми, които присъстват във всички колекции от японска гравюра в страната – тези на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, художествените галерии в Сливен и Силистра и Градската художествена галерия в Пловдив. Темите обхващат както красивите жени и актьори, изображенията на птици и цветя, така и популярните композиции, посветени на известни места и маршрути.

Японските гравюри укийо-е запечатват градската култура от периода Едо (1603–1868), документират отварянето на Япония към света по време на периода Мейджи (1868–1912) и проправят пътя си до европейските пазари. Оказват влияние върху развитието на изкуството и културата в Европа, особено върху импресионистите и постимпресионистите. Тези гравюри  пораждат интерес и в  България, където в няколко музейни колекции, които започват да се формират около средата на XX век, са представени с едни от най-популярните теми. Укийо-е представляват традиционно японско изкуство. В буквален превод -  „картини от плаващия (преходен/земен) свят“, в тях се влага нов смисъл, отнасящ се за отдаденото на удоволствия общество и могат да се разглеждат като изображения, илюстриращи всекидневието.

Към изложбата, включена в програмата на 34. Дни на японската култура през 2023, са предвидени лекции, специализирани турове и уъркшоп, насочени основно към детската и младежка аудитория.

От 22 ноември до 17 декември 2023 гравюри от колекцията на Националната галерия ще гостуват в ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново.

..........

С финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на  Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН) и галериите в Пловдив, Силистра и Сливен.

Куратор: Златка Димитрова, асистент-куратор: Мария Маринова
Консултанти: проф. Джуничи Окубо от Националния музей за история на Япония и гл. ас. д-р Стела Живкова от СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
14.10.2023 г. 16:33
Посетено:
538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37825-izlozhba-yaponskata-gravyura-ukiyo-e-v-balgarskite-kolektsii