Изложби

"Четенето през социализма" – изложбата, която всеки може да покани в своя град

От 12 до 15 октомври изложбата ще бъде част от фестивала “Минало не минало” в София

Изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ“ беше представена в края на септември в двора на Немско училище София. На събитието присъстваха както ученици и учители, така и официални лица, а своите впечатления споделиха д-р Улрих Мелерт от Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия, г-н Бекман-Диеркес от фондация "Конрад Аденауер” и Луиза Славкова от Фондация “Софийска платформа”.

Изложбата е пътуване назад във времето към литературата на Германската демократична република и Народна република България. Тя се състои от 24 плаката с текстове, снимки и видеа, като 20 плаката са посветени на четенето в Източна Германия, а 4 – на българската литература през социализма. Техният фокус е върху списание „Дъга“, Георги Марков и Радой Ралин, историческия роман и издателство „Народна култура“.

Близо 50 комплекта под формата на постери с изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ“ бяха изпратени безплатно към много обществени места в страната – читалища, университети, училища, библиотеки и културни центрове. Всеки постер включва кратък изложбен текст, шест фотографии и факсимилета, както и два QR кода, които препращат към допълнителен аудиовизуален материал в интернет. Изложбата се предоставя във формат 70×50 см. При необходимост могат да се изискат големоформатни варианти, както и чуждоезични версии на изложбата като файлове за печат. Повече информация как изложбата може да бъде поръчана е налична тук: http://bit.ly/3ZEfjSt

Изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ“ е добър повод за нас да говорим за миналото, без да говорим за него“, сподели Луиза Славкова при представянето на изложбата и още: „От край време книгите и историите са онова, което дава възможност на човека да пътува до непознати места или да живее чужди животи, без да напуска четирите стени на дома си. Това важи с особена сила за книгите и четенето в тоталитарните държави, където нито пътуването, нито алтернативни форми на живот извън строя са възможни. Историята на литературата на ГДР и НРБ напомня за пропагандата в книгите, формирала мисленето и светогледа на поколения в двете държави, но и за пукнатините на канона и как критичната и дисидентска литература все пак успяват да си прокарат път до малък на брой читатели.“

Пътуващата изложба е дело на Федералната фондация за изследване на комунистическата диктатура в Германия с автор Щефан Воле, допълнена с българската перспектива от фондация „Софийска платформа“, Института за изследване на близкото минало и Нов български университет. Представя се с любезната подкрепа на фондация „Конрад Аденауер“ и Посолството на Федерална република Германия в София.

От 12 до 15 октомври изложбата ще бъде част от програмата на фестивал „Минало не минало”, който ще се проведе в град София. Тя ще бъде представена в изложбеното пространство на комплекс „Гарнизонно стрелбище“.

В контекста на изложбата ще бъде проведена и отворената дискусия „Четенето по време на социализма и прехода“ с участието на писатели, литературоведи и изследователи на литературата на социализма и прехода. Участници в панела ще бъдат: доц. Ани Бурова, Йоанна Елми, доц. Йордан Ефтимов и проф. Пламен Дойнов. Модератор на дискусията ще бъде Тони Николов. Дискусията ще се проведе на 13 октомври 2023 г. от 18:00 до  19:30 ч. в зала 2 на Топлоцентрала.

Ще бъдат организирани и две разходки в изложбата с част от екипа, създал българските пана в нея, преди дискусията (петък, 13 октомври, 13:30 ч.) и след нея (събота, 14 октомври, 11 ч.), като част от голямата тема за литературата и миналото.

 

Автор:
Светослава Кръстева, Фондация „Софийска платформа"
Публикация:
09.10.2023 г. 13:09
Етикети:
дискусияплакатиизложбаСофия
„Четенето през социализма: ГДР и НРБ"
фестивал „Минало не минало”
Фондация „Софийска платформа"
Посетено:
389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37792-cheteneto-prez-sotsializma-izlozhbata-koyato-vseki-mozhe-da-pokani-v-svoya-grad