Изложби

Бележити българи от Бесарабия в слово и снимки

Окото на спомена

◊ СЪБИТИЕТО

В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - София се състоя среща-разговор за българите в Бесарабия.
  
Тук, в Заседателната зала, се проведе тази среща под наслов "Окото на спомена". Организирана от отдел "Български исторически архив" към библиотеката, както и от културно-просветното дружество за връзки с бесарабските, таврийските и кримските българи "Родолюбец". Съорганизатор бе и Национален граждански форум "Българка".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Г-жа Антоанета Тотоманова, ръководител на центъра за национална библиография към библиотеката, откри срещата и даде думата на ст.н.с. д-р Ружа Симеонова от отдел "Български исторически архив". Последва показване на обстоен и добре подготвен снимков материал, придружен с подходящи пояснения. Портрети и снимки се редуваха с документирани събития от по-ранен период на историята; фрагменти от дейността на Георги Стойков Раковски и негови близки съратници, моменти от дейността на Болградската гимназия и др.

Показаните снимки предизвикаха вълнуващ коментар и дори някои спорове. Историци, журналисти, библиотекари и други присъстващи бяха наистина впечатлени от показаните около 100 снимки на бележити българи от Бесарабия в по-далечното и в по-близкото време, участвали в борбите за освобождението на поробена България от турско робство през 1877-1878 година, както и в строителството на нова България и във войните през 1912-1918 година.

Показаното ще бъде полезно не само на сегашното, но и на следващите поколения изследователи на миналото на бесарабските българи, допринесли много за просперитета на България
.
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
06.04.2007 г. 23:04
Посетено:
1068
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3778-belezhiti-balgari-ot-besarabiya-v-slovo-i-snimki