Изложби

"Силуети" – изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков

05 - 24 октомври 2023, Арт галерия "Ларго" – Варна

"Силуети" –  изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

Венцислав Марков

„Силуети”

изложба живопис и скулптура

 05 - 24 октомври 2023

Откриване – четвъртък, 05 октомври 2023 г., 18:30 часа 

 

От 05 октомври 2023 година галерия "Ларго" ще представи за пореден път със самостоятелна изложба варненския скулптор Венцислав Марков. Експозицията е озаглавена „Силуети” и в нея награденият с приза "Художник на десетилетието 2008-2018 на Галерия "Ларго" автор ще се представи с живопис и скулптура. Освен пластики от бронз, камък и дърво, Марков е създал серия от картини, илюстриращи и подкрепящи разработената в скулптурите тема.

Настоящата изява на Венци е пълен контрапункт на последната му изложба „Материя и време“ в галерия "Ларго" преди две години, когато в експозицията преобладаваха изключително символите на мъжкото начало, темите бяха свързани с борбата, израстването, съревнованието, а енергията в творбите беше мощна и експлозивна. В настоящата изложба Венцислав се е впуснал в изследване на жената, в разучаване и интерпретиране на нейните състояния на духа, които определят и материята в творбите. Художникът споделя, че за цялата си артистична кариера е създал не повече от 4-5 скулптури, интерпретиращи женската фигура. Сега с един замах той отстранява този „пропуск“. Защото в изложбата зрителят ще види само женски фигури – както в скулптурите, така и в живописните творби.

Жените са източник на несравнима красота, нежност и вдъхновение. Те носят в себе си огромен потенциал и сила да променят обществото и да го направят по-добро място. Женската красота е вдъхновявалa художниците откакто свят светува. При Марков това вдъхновение се е изразило чрез една сериозна серия от скулптури, 19 на брой и живописни творби. Художникът споделя, че е започнал работата по изложбата, отдавайки се в началото на детайла и визуално по-прецизната интерпретация на женското тяло, но с всяка следваща скулптура е намалявал все повече и повече конкретиката и детайла и е използвал все по-експресивни подходи в обработката на материала. В този експеримент той е воден не само от идеята си за преминаване от простота и точност в естетиката към обобщение и маркиране на детайлите, но и от самият си начин на работа като творец. Всички ценители, следящи неговата кариера и развитие, знаят много добре, че варненецът е изключително въздействащ точно с експресивния си, насечен, фрагментиран пластичен изказ.

При Венцислав скулптурите са като един насечен, накъсан, забързан, енергичен взрив от емоции. В пластиките от настоящата изложба ще открием една плавна, деликатна нежност и преклонение към женската красота в мраморната скулптура „Състояние I“, в скулптурата от дърво „Състояние II“, в бронзовите пластики „Тя“, „Докосване“. В друга част от творбите ще усетим една жива, енергична, пълна с движение интерпретация, като в „Хармония“, „Полет“, „Танц I“ и „Танц II“.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 05 октомври 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com . Изложбата продължава до 24 октомври 2023.

За художника:

Венцислав Марков е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ “Добри Христов” - Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА - София, специалност “Метал”. Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика. Венцислав Марков има  изложби скулптура в галерия „Ларго” през 2010, 2011, 2019 и 2021 година, както и самостоятелна изложба в галерия Минерва, София (2014). Има участия в над 50 престижни общи изложби, по-важни от които: Национална изложба скулптура, СБХ, гр. София (2006), участие в 30-ти конгрес на медалната скулптура, Колорадо, САЩ (2007), изложба на секция Скулптура, ул. "Шипка" 6, София (2009), II и III Международен арт-форум „Без граници”, Балчик (2009). Печелил е множество награди, сред които: първо място в Конкурса за уникат, Варна (2008), Награда Варна със Сдружение “Evolution” (2012), Награда за скулптура в Националното биенале „ТЕНЕЦ“ в град Монтана (2016). Венцислав Марков има 16 участия в международни уъркшопове, член е на артистичната мрежа „Скендерман”. От 2014 г. е член на СБХ. В периода 2015–2018 г. е Председател на Сдружение на художниците"Варна. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия "Ларго". Живее и работи във Варна.

                                                                                   Нели Вълчева, галерист

Автор:
Арт Галерия "Ларго"
Публикация:
04.10.2023 г. 15:55
Посетено:
486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37770-silueti-izlozhba-zhivopis-i-skulptura-na-ventsislav-markov