Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Надя Петрова

"По пътя" - изложба живопис

Арт Галерия "Папийон" представя Надя Петрова: 1
"Мечтание"
Арт Галерия "Папийон" представя Надя Петрова: 2
"Пейзаж"
Арт Галерия "Папийон" представя Надя Петрова: 3
"Вечер"
Арт Галерия "Папийон" представя Надя Петрова: 4
"Панорама"

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Le Papillon"
представя

Надя Петрова  / Nadya Petrova

„По пътя“ / „On the Road

 Изложба живопис, от 05  до 31 октомври 2023

Сънувам тази крачка-
огромна като полет.
Усещам как в кръвта ми
бушува свобода.
Откъсвам се от всичко
познато и удобно,
водена от простичката нужда-
да вървя.

Животът ми ме вика
по пътя криволичещ,
а вятърът разказва
за хора и места,
които тихо чакат
да бъдат заобичани,
а после да ме стоплят
с вълшебна светлина…

Катерина Кайтазова 

Арт Галерия "Le Papillon" с удоволствие ви кани в богатия на сложни хармонии от багри и форми свят на харизматичната художничка Надя Петрова в изложбената зала на галерията на ул. "Драгоман" 12 във Варна. В  експозицията от 5 до 31 октомври 2023, бележеща 60-годишнината на авторката и новия житейски път с промяна на фамилното ѝ име от Станчева на Петрова, са подбрани създадени през последните две години картини в нежно-романтичен дълбок колорит.

С тази колекция от 21  живописни платна Надя Петрова разказва за местата, преминала „По пътя“ на живота, за завладелите я емоции от природни гледки и естествена красота.

В живописта си авторката е напълно откровена и споделя със зрителя чрез „разкази в картини“ за своите нови житейски посоки и чистата радост от преоткриването на хармонията в заобикалящия ни свят. Това е една лична изложба за трансформациите и промяната „по пътя“ – за удовлетвореността от смелостта да ги направиш. След важно житейско събитие, разпознаваемата и обичана художничка Надя Станчева вече e Надя Петрова и продължава да ни показва своите любими кътчета, но с нов заряд. С платната от тази експозиция зрителят тръгва „По пътя“, който не е планувал, а пред погледа се разкрива мозайка от природни картини, така както биха могли да бъдат видяни и запечатани само от творец с дълбока и богата душевност, отворил сетивата си за непреходното, устойчивостта и красотата на природата, радващ се и споделящ всеки красив момент.

В изложбата  преобладава пейзажът в различните му форми – планински, селски, градски, дори морски, както и няколко натюрморта с пейзажни елементи.  Бихме могли да определим две посоки на пейзажната ѝ живопис – пасторална и по-драматична, със силно модерно минимализиране на информацията. Във всички тях вниманието на естета е приковано от многоплановите сложни композиции с доминиращо внушение за въздух и лекота, изразени в типичната за нея кубистична стилизация и наслагване на много маски в прозиращи слоеве, което прави живописта й витална и разгръщаща се, но винаги категорична и решителна.

С плавната линия на хълмове и полета, с простора на далечните хоризонти, с благостта и нежността на пастелните нюанси, живописните платна издигат съзнанието високо и въздействат като успокояваща мелодия. Мисълта е свободна и се пренася в едно застинало време, където човешкото присъствие е неосезаемо, а само загатнато чрез сгради и предмети, но в пълно съзвучие с природата и безвремието.

Надя обича да разлага цвета, после да го напластява с контрастни или допълващи го нюанси и щрихи,  стимулирайки емоциите на зрителя с дълбочината и сложността на бургундското си червено, ясния кармин и богатата си палитра от червени нюанси; от наситено маслено зелено през веронезе до ярко тревистите му форми; от ултрамарин и кралско синьо до наситено жълто и нежната, спокойна, есенна охра. На пръв поглед в ясните ѝ и точните ѝ композиционни решения откриваме сложния ритъм в почти неравноделен такт на нашия роден край, често наподобяващ Тоскана или други европейски ширини.

Надя Петрова е търсещ творец, силно взискателна към себе си, смело експериментира с формата, а цветовете в нейните композиции далеч не са обикновени. Всеки тон е получен от наслагването на маски до достигане на желания нюанс, често пъти уникален и невъзможен за повторение. Затова и колоритът е отличителната черта на авторката – с относително близки композиции и елементи, чрез вещо боравене с необятното богатство на цветовата гама авторката успява да бъде убедителна с всяка творба и да грабне вниманието на зрителя. А това се случва съвсем естествено и непринудено,  може би защото зрителят усеща, че както споделя художничката: „По-важно е ти да бъдеш честен в своя труд. Да си честен в това, което показваш. Да не се водиш по други вкусове или пък по други желания.“

Експозицията може да бъде видяна от 5 до 31 октомври 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Надя Петрова е родена през 1963 г. в Стара Загора. От 1996 г. се занимава с керамика. От 2003 изключително работи само в областта на  живописта, в жанровете пейзаж и натюрморт. Има над 20 самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Севлиево, Пловдив и др. Участвала е в Международни пленери в България и Черна гора.

Участия в групови изложби:

2009 г. - Национална изложба "По пътя на слънцето с приятели"

2010 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка

2010 г. - "Биенале на малките форми" Плевен

2012 г. - Национална изложба "Приятели на морето"

2012 г. - Национална изложба "Пейзаж"

2014 г. - Национална изложба "Приятели на морето"- Номинация за живопис 2014г.

2014 г. - Изложба в "Български културен център" Будапеща

2014 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка

2016 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка

2016 г. - Международен симпозиум "Аtelier on der Donau" Пьохларн/Австрия/

2016 г. - Национална изложба "Приятели на морето"

 Самостоятелни изложби:

2007, 2009, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 – галерия „Пагане“, София

2012, 2014, 2015, 2017  – галерия „Бургас“, Бургас

2014 – галерия „Европа“, София

2014, 2018 – галерия „Тантра“, Банкя

2014 – галерия „Алгара“, София

2015 - галерия-"-Пентименто" София

2016 – галерия „Сердика“, София

2016, 2019, 2020 – галерия „Теа Алба“, София

2016, 2019, 2021 – галерия „Папийон“, Варна

2016, 2018 – галерия "Червеното пони"

2019, 2020, 2023 - галерия „Ателие R“, Бургас

 

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
03.10.2023 г. 12:25
Посетено:
375
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37756-art-galeriya-papiyon-predstavya-nadya-petrova