Изложби

"Светло и цветно" - изложба живопис на Анета Яламова

03 - 30 октомври 2023, галерия "Париж"

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж" представя

Анета Яламова

„Светло и цветно“

изложба – живопис
03.10. – 30.10.2023

На трети октомври галерия „Париж“ открива своя нов сезон с дългоочакваната изложба на Анета Яламова под интересното заглавие „Светло и цветно“. В експозицията ще бъдат наредени двадесет и пет картини изпълнени в характерния за авторката стил наивизъм съчетан с майсторска техника и светлоизвличане. 

  Анета Яламова рисува своето любимо Велико Търново, в който е родена, израсла, изучила се и създала семейство. Затова и до днес рисува с такава непресъхваща любов нейното си място, нейният град, в който най-съкровените първи трепети между младите хора съчетани с красотата на града винаги намират израз в живописта ѝ. Самото заглавие „Светло и цветно“ много точно определя както съвсем буквално, така и метафорично картините на Яламова. Те наистина са изключително цветни, греещи и стоплящи, но едновременно с това показват светлината на самия живот, на неговата красива, романтична и леко утопична страна, в която на всички нас ни се иска да бъдем, защото някога в миналото наистина сме били там. Гледали сме с очите на деца, очаквали сме с цялата наивност на света и сме се радвали на снега, пързалките, въртележките и шейните. След това е дошла младостта и отново сме се вълнували от първите срещи, очаквания, целувки и хванати ръце. И точно там, в тези моменти авторката постоянно запечатва отново и отново Търново - в чистотата, светлината, цветността и невинността на всички съкровени първи преживявания.

Селото и неговата романтичност също присъстват, но като цяло преобладават градските пейзажи като този път има много вечерни картини, в които отново светлината е от решаваща роля, за да се постигне меката, красива синя тоналност на снега, на града, а и за да се усети целия приказен уют на градските улици. Освен Велико Търново има и две картини от Пловдив, който е другия толкова приказно красив град и който омагьосва по същия начин със своята история, калдъръмени улици и стари къщи.

Галерия „Париж“ приканва своите посетители да се потопят в тази приказна реалност и да преоткрият своите лични спомени, копнежи и нежни трепети на младостта.

Изложбата може да се разгледа на живо както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

  Не се предвижда вернисаж!

    www.gallery-paris.com                                    

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
03.10.2023 г. 11:30
Посетено:
429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37748-svetlo-i-tsvetno-izlozhba-zhivopis-na-aneta-yalamova