Изложби

Галерия „Графикарт“ представя 50 графики на Владимир Чукич

Графикът, който сънува картините си е с първа самостоятелна изложба в София от 5 октомври 2023 г.

Галерия „Графикарт“ представя 50 графики на Владимир Чукич

Графикът, който сънува картините си е с първа самостоятелна изложба в София от 5 октомври до 3 ноември 2023 г.

Вернисаж: 5 октомври 2023 г. от 17:00 до 20:00 часа

Казват, че сънищата отразяват нашия вътрешен свят, нашето подсъзнание. Сънувайки ние преработваме случки и ситуации, които са излезли от дълбините на Аз-а. Сънищата са чувствата, които не изричаме, а които разказваме наум и само нощем. Всеки от нас е изграден от своя собствена реалност, която разказва на света по собствен начин. И както казва Уолт Дисни: „Ако можете да го сънувате, можете да го направите.“ Точно така създава своите картини Владимир Чукич, като ги сънува.

За пръв път в галерия „Графикарт“ и за пръв път на софийската изложбена сцена показваме един график, който преди да застане пред графичната преса, сънува своите картини. Любителите на графичното изкуство могат да видят неговите 50 графики в арт пространството на галерията в периода от 5 октомври до 3 ноември 2023 г.

Имаме удоволствие да Ви поканим на вернисажа, който ще се състои на 5 октомври 2023 г., четвъртък, от 17:00 до 20:00 часа в галерия „Графикарт“ на ул. "Златовръх" № 50 в гр. София.

За своите графични листове Владимир Чукич споделя: „Виждам картината в съня си и след това я създавам“. И точно така изглеждат неговите творби - като дошли от един друг свят, далечен и непознат за нас, обикновения човек. Владимир Чукич се вълнува от история, старите майстори и музика, и това са три от основните теми, които провокират съзнанието му да създава образи и да ги прехвърля на графичната плоча. Изкуството на Чукич и до ден днешен е белязано с фантастични форми, мистика и символика. И музика – всяка тема, форма, образ е съпътстван от музиката. Той е обвързан толкова силно с нея, че дори я сънува и чува мелодии на сън.

Темата за пътуването също присъства в творчеството му - дали ще пътува из сънищата, из космоса, из света в реалността или из историята на древните цивилизации, движението му дава силен тласък да твори, да разказва и да търси.

Творбите на Владимир Чукич са някак метафизични, нямат връзка с реалността, те се случват някъде в  космоса. А дали случайно той не идва от бъдещето, със съзнанието, че трябва да предаде чрез  историята послания, важни за човечеството?! 

 

За автора:

Владимир Чукич е роден на 10 октомври 1958 г. в гр. Хасково. Завършва „Графика и илюстрация на книга“ в  Художественото училище в гр. Казанлък. След 1989 г. прави самостоятелни изложби и предимно в чужбина като първата такава е в Истанбул през 1990 г. През 1992 г. е поканен в  Париж и дори остава шест месеца да твори там, след своята самостоятелна изложба в Сите де'з Арт. Следват изложби в САЩ, където е имал възможност да остане да живее и твори там, но България винаги го е „викала“. Всяка  година от 2008 г. насам прави изложба в галерия „Дяков“ в гр. Пловдив при Ана Дякова, също така има изложби в Хасково, Велико Търново, Бургас, Варна и др.

Международни изложби:

Канагава (Япония) – 1988 г.,1989 г.,1990 г.
Любляна (Словения) -1985 г.,1987 г.
Белград (Сърбия) – 1991 г.
 Градо (Италия) – 1987 г.
Катания (Италия) – 1987 г.
Биелла (Италия) – 1987 г.
М§М Ню Мексико (САЩ) - 1995 г.
Напа Вали-Калифорния (САЩ) – 1991 г.
Елкхарт-Индиана (САЩ) - 2004 г.

Награди:
Първа награда за графика-Биенале на графиката - Варна 1987 г.
Гранд При-Международна изложба на графиката - Минск 2009 г.
Първа награда за графика - „Бургас и морето“ 2016 г.

 

За галерия „Графикарт“

Галерията“ Графикарт“ създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на „Графикарт“ са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев и много други.

Галерия „Графикарт“  е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. Тази година беше проведен IV Национален конкурс.

 

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
03.10.2023 г. 14:49
Посетено:
798
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37747-galeriya-grafikart-predstavya-50-grafiki-na-vladimir-chukich