Изложби

Галерия УниАрт на НБУ представя произведения от колекцията на Посолството на Кралство Нидерландия

Изложбата "Точка, петно и пръскa. КоБрА (1948-1951)" е посветена на 75-годишнината от създаването на движението „КоБрА“

◊ ПОКАНА

Галерия "УниАрт" на Нов български университет ви кани на едно своеобразно пътешествие към света на детството.

Изложбата „Точка, петно и пръскa. КоБрА (1948-1951)" представя произведения от колекцията на Посолството на Кралство Нидерландия в България с авангардни творби на художници от движението „КоБрА“.

„КоБрА" (акроним на столиците, от които идват основателите на движението: Копенхаген, Брюксел и Амстердам) се появява в годините след Втората световна война в Париж като реакция срещу традиционните изкуства. Обединени от стремежа към радикална духовна и артистична свобода, младите творци – художници и поети – се противопоставят на конвенционалните норми и търсят разнопосочни начини да открият себе си чрез изкуството в противовес на кошмара на войната.

„Тези художници се противопоставят на академичното. Вдъхновяват се от детското, импулсивното, емоциите и от акта на свободната ръка, на свободната четка“, споделя д-р Анжела Данева, методически ръководител на Галерия "УниАрт".

В изложбата са представени графични произведения на двама от авторите, които са сред основателите на „КоБрА“ - Карън Апел и Корней. Останалата част от творбите са на художници, вдъхновени от естествения емоционален художнически изказ.

„Точка, петно и пръскa. КоБрА (1948-1951)" е посветена на 75-годишнината от създаването на движението, а официалното откриване на изложбата е на 4 октомври 2023, в 17 ч.

Събитието ще бъде почетено от Негово Превъзходителство г-н Симон ван дер Бург, посланик на Кралство Нидерландия в България.

Амбицията на Галерия "УниАрт" е да отвори вратите си и за колекциите на други дипломатически представителства, които желаят да представят своите важни за историята на изкуството творби.

Куратори на „Точка, петно и пръскa. КоБрА (1948-1951)"  са Надежда Янакиева, д-р Анжела Данева

Дизайнът на експозицията е със специалното участие на Тома Димитров (6 г.)

Очакваме Ви!

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
02.10.2023 г. 12:27
Етикети:
изложбад-р Анжела ДаневаНадежда ЯнакиеваКорнейНов български университетГалерия УниАрт
„Точка петно и пръскa. КоБрА (1948-1951)"
Тома Димитров
Карън Апел
движение „КоБрА“
Посетено:
712
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37736-galeriya-uniart-na-nbu-predstavya-proizvedeniya-ot-kolektsiyata-na-posolstvoto-na-kralstvo-niderlandiya