Изложби

Изложба"Резонанси" на Светлозар Стоянов-Свесто

С тази изложба Свесто навлиза в чудотворния свят на абстракциите

Изложба"Резонанси" на Светлозар Стоянов-Свесто

Заповядайте на изложбата „Резонанси” на художника Светлозар Стоянов-Свесто в столичната галерия „Пагане” (бул. „Черни връх“ 35, ж. к. "Лозенец"). Вернисажът е на 5 октомври от 17 до 20 часа.

„Резонанси”. Експозицията символично носи името на една от картините. В по-общ план развива идеята, че разнопосочните емоции, които резонират в художника, се проектират в творбите му, като ги променят по специфичен начин, дори когато се пристъпва към работния процес с изчистено съзнание и експериментална нагласа. Амплитудите в житейския календар следват своя непредсказуем ритъм и това по естествен път преминава в изкуството.

Изложбата в галерия "Пагане" включва предимно живописни платна с нови колоритни търсения, както и няколко работи върху хартия. Те отразяват възможностите на този формат от малко по друг ракурс, внасят разнообразие и семантична плътност. С тази изложба навлизаме в чудотворния свят на абстракциите и техните метафорични заглавия. Завръщаме се от юг, за да се огледаме в Огледалото за пчели, а от своя Вътрешен бряг надникваме какво се случва в Работилницата за илюзии. Разбираме, че Нещо се ражда в една Мандра за мантри, откъдето преходните изкушения напомнят за Кръговрата на Обетованата вода. Там присъства Отсъствието в Казуистиката на метафорите. Тази плетеница от резонанси е отворена, като в нея можем да открием и своите. За да затрептим в синхрон с естетическата сензитивност на експозицията.

Светлозар Стоянов-Свесто е завършил специалностите "Изобразителни изкуства" и "Българска филология". Създал и развил своя оригинална живописна технология. Има единайсет самостоятелни изложби, като в някои от тях предлага синкретично взаимодействие между изображение и текст. Член на СБХ. Негови творби се намират в над десет страни на три континента.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.09.2023 г. 14:06
Етикети:
живописСветлозар Стоянов-Свестоизложба
галерия „Пагане”
„Резонанси”
Посетено:
827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37725-izlozhba-rezonansi-na-svetlozar-stoyanov-svesto