Изложби

Пътуване до Европа (и по-нататък)

Мястото на българската живопис в световното изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба в СГХГ - Пътуване до Европа (и по-нататък)

12 април – 27 май 2007
Откриване: 12 април, четвъртък, 18.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА


Изложбата представя произведения предимно от фонда на Софийската градска художествена галерия, които отразяват пътуванията на българските художници по света. Периодът, който е обхванат, е от началото на 20-ти век до наши дни.

Подборът включва над 60 имена от различни поколения и художествени школи. Идеята на изложбата е да покаже отвореността на българската художествена сцена спрямо световната и постиженията на живописците ни.

Пътуванията на българските художници по света започват още в края на 19-ти и самото начало на 20-ти век едновременно с развитието на светската живопис у нас. Първите професионални български художници се обучават в чужбина поради липса на художествено училище у нас и пътешествията им са свързани именно с тяхното образование.Тази традиция се запазва и по-късно.

В края на 20-те и през 30-те години на 20-ти век българските художници с нараснало самочувствие осъществяват пътувания предимно в eвропейски държави, за да организират свои самостоятелни изложби там, да участват в международни форуми или просто да се запознаят с различни култури. Повечето от тях отразяват впечатленията си от непознатите места в произведенията си. С развитие на времето географията на тези пътешествия се разширява. Особено през втората половина на 20-ти век българският художник има възможност да опознава по-далечни и екзотични места и пътува до всички континенти.

„Картата” на изложбата включва пейзажи от Франция и Германия, през Гърция и Мароко, до Русия и Китай.

Сред по-известните представени имена са: Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Никола Танев, Дечко Узунов, Петко Абаджиев, Преслав Кършовски, Марио Жеков, Елиезер Алшех, Найден Петков, Андрей Даниел, Греди Асса и много други.

По-голяма част от картините са от фонда на Софийска градска художествена галерия. Включени са и творби, собственост на Националната художествена галерия, Къща-музей Георги Велчев, както и на отделни автори.

Изложбата e придружена от цветен двуезичен каталог (на български и английски език).

• Изложбата се организира съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи и с любезното съдействие на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

• Екип:
Мария Василева (идея, селекция), Аделина Филева (логистика), Даниела Радева (асистент), Светла Георгиева (фотограф), Марин Маринов (уредник), Илинка Чергарова (консервация), Надежда Олег Ляхова (пространствен дизайн)
Автор:
СГХГ
Публикация:
05.04.2007 г. 12:10
Посетено:
875
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3770-patuvane-do-evropa-i-po-natatak