Изложби

Франк Уърдън с фотоизложба в Градската художествена галерия - Варна

Американският автор съпоставя красотата на природата с промишления пейзаж и се вглежда в слоевете на времето в боите на стари кораби

Американският фотограф Франк Уърдън се представя със самостоятелна изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Селекцията от негови творби показва различни посоки в неговото творчество, което е винаги остава докоснато от посветеността му на опозицията природа-техника. Ще видим ефектни пейзажи - често с включени в тях промишлени обекти, но ще можем и да надникнем в пластовете на времето, чието необичайно очарование Франк години наред разкрива, вглеждайки се отблизо в падащите бои на стари кораби.

Експозицията се открива на 26 септември от 18:00 ч. и ще може да се види до 15 октомври 2023.

Франк Уърдън е роден през 1956 г. в семейство с пет братя и сестри, израства в грижовна семейна среда. Дори в ранните си години творчеството му блести, докато експериментира в проекти за скулптура, живопис и дори електроника. След гимназията Франк се впуска в уникално академично пътуване, завършвайки както като бакалавър по изящни изкуства в живописта, така и като бакалавър по електроинженерство в Съединените щати, и двете специалности - в престижния Университет Вашингтон в Сиатъл.

В Училището по изкуствата проучванията на Франк се разширяват далеч отвъд живописта, за да обхванат фигуративната скулптура, изливането на бронз и леенето на скулптурите му, показвайки разнообразните му художествени интереси. Франк започва и своя път във фотографията, докато учи в Училището по изкуствата. Успоредността на неговите артистични и инженерни занимания води до обща креативна нишка, преминаваща през двете дисциплини.

В продължение на много години Франк се озовава професионално потопен в света на разработването на софтуер, докато времето позволява, подхранвайки другите си артистични страсти чрез фотография, рисуване и скулптура.

През 2018 г. той взема окончателното решение да се оттегли от инженерната си кариера, което му дава свободата напълно да възобнови първата си любов: визуалното изкуство. Прави много фотографски сесии сред природата, сред корабостроителници и по време на пътуванията си.

Франк играе ключова роля в създаването на преподавателска леярна за топене и леене на бронз на остров Бейнбридж близо до Сиатъл, където лее собствените си скулптури и учи другите как да леят.

Той вярва, че изследванията му по живопис силно са повлияли на подхода му към фотографията, което се вижда в отличителните техники за обработка, които използва. Сред любимите му фотографски обекти са абстрактните композиции и ведрата красота на горите. Франк щедро дарява много от своите произведения в подкрепа на благотворителни организации.

Значителен източник на вдъхновение за абстрактната работа на Франк, както се вижда и във варненската му изложба, е корабостроителница в Порт Таунсенд, Вашингтон. Там фотографът изследва слоевете боя на стари кораби, натрупвани през годините, както и текстурите на остъргана боя върху циментови блокове и ръжда.

Семейството играе централна роля в живота на Франк, съпругата му Ирена Тодорова Уърдън е родом от Варна. Първото му посещение в България е през 1989 г. и с него двамата поставят началото на многобройни семейни пътувания с двете им момчета в нашата страна. Разнообразните преживявания, гостоприемството на българското семейство, многобройните приятели и богатството на историята и кухнята на България обогатяват живота на Франк по неговите собствени думи.

Изложбата на Франк Уърдън във Варна е част от неговото артистично пътешествие, което продължава да бъде източник на вдъхновение и творчество, давайки живот на уникалната му перспектива за света.

Още за Франк Уърдън открийте тук: www.photondreams.com  

...............

От 1 октомври 2023 работното време на Градската художествена галерия - Варна ще бъде: понеделник - събота от 9:30 до 17:30, неделя - почивен ден.

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com

 

Репродукции личен архив на автора

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
25.09.2023 г. 22:05
Посетено:
440
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37695-frank-uardan-s-fotoizlozhba-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna