Изложби

"Бохемски следобеди" – изложба живопис на Бисер Лазаров

27 септември – 20 октомври 2023, Галерия "Астри"

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Астри"
представя

Бисер Лазаров

"Бохемски следобеди"  

27 септември –  20 октомври 2023

Вернисаж: 27.09.2023,  сряда 18.00 - 20.00
Галерия "Астри" (София, ул. "Цар Самуил" 34)

 

Юбилеите са хубаво нещо!

Най-малкото, защото художници, недържащи на всяка цена и винаги да излагат навсякъде, склоняват да направят самостоятелна изложба, ознаменуваща празника им. Тогава той става празник и за всички, които се докосват по някакъв начин до изкуството им. Празник е и за галерия АСТРИ заради възможността за първи път да покаже една от страните в живописта на художник от класата на Бисер Лазаров.

Въпреки че той предпочита да се определя като бохем, очевидно, за мен той е повече аристократ. Заради финеса и елегантността, с която преминава поне във видимата част на битието, което не предразполага към култивиране на подобни качества. Пък и не загатва за огромната му творческа кариера на художник, реставратор и преподавател в Художествената академия. Биографията му обаче разкрива събития и качества на отдаден на изкуството художник- от годините в Софийската художествена гимназия, в Националната художествена академия, като основоположник за Ателието за реставрация към Софийска градска галерия, на дългия му и извънредно наситен творчески престой в Скандинавските страни (1994- 2005), десетките изложби, пленери, биеналета, творчески резиденции и симпозиуми в България, Германия, Италия, Китай, Чехия, Украйна. Отделно, успоредно, а може би и заедно от 2008, до ден днешен работи за реставрацията на стенописите в Рилския манастир и  други религиозни храмове в страната, за реставрацията и консервацията на картините на  Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Шаната, проф. Асен Василиев, Кирил Цонев и мн. др. знакови за България художници.

За Юбилейните „Бохемски следобеди“ подбрахме да Ви покажем картини от 2015 до сега, и то само от фигуративната и работена върху платно част от творчеството на Бисер Лазаров. Абстрактните му композиции или финесът на акварелите му ще са предмет на следващи негови изложби.

Перефразирайки самия художник ще кажа, че картините в тази изложба ги свързва като тънка нишка- с цвят по желание, защото нито един от тях не липсва в щедрата му палитра - точно идеята за вече изчезващия вид и феномен, на човека, лишен от модерната и почти задължителна амбициозност на съвременния свят, а именно свободният индивид с бохемска същност. Свободният вик, свободният смях, рибарят, пиячът, любовникът, художникът, Бохемът. Има го това усещане за свобода и в интериорите, и в натюрмортите, и в рибарските пейзажи, и в парижките кафенета и бреговете на Сена. Има я същността на личността.

Ето какво написа Бисер Лазаров за  тази си изложба:

"Една от най-любимите ми книги, на един от най-любимите ми автори е „Безкраен празник” на Ърнест Хемингуей. Това е единствената книга, която взех със себе си на един мой продължителен престой в Париж. Притежавам оригинално Нюйоркско издание от 1964-та. Вечер в апартамента, който обитавах в стара сграда на брега на Сена срещу Нотр Дам задължително препрочитах по някоя страница и виждах Париж през погледа на един американец, живял там в периода между двете войни и оставил на света изключително творчество, удостоено с Нобелова премия за литература.

Неведнъж по време на безкрайните ми разходки из Париж съм вървял по стъпките му из Латинския квартал и съм вдигал развълнувано поглед  към последните етажи на сградата на ул. „Кардинал Льомоан”, където е била квартирата на младия тогава писател. Не съм пропускал да обикалям и кафенетата на площад „Контраскарп” и тези преживявания са оставили отчетливи щрихи в паметта ми. Така след завръщането ми в България се родиха картини, носещи настроенията на парижките кафенета и Латинския квартал.

Друга моя страст към рибарството, лодкарството и крайбрежния живот също ме свързват с Хемингуей, неслучайно съм влюбен в „Острови на течението”, което е последното, незавършено произведение на писателя. Живял съм на няколко европейски крайбрежия и непрекъснато съм рисувал бохемския живот на обикновените ( а по-правилно е да ги наречем необикновените) крайбрежни обитатели. Познавам черноморския бряг от Дуранкулак до Резово и почти навсякъде са се появявали много скици, акварели и фотографии, на базата на които са създадени живописните ми поредици, които съм нарекъл „Бохемски следобеди”. Картини от този тип са предмет и на настоящата изложба, с която поздравявам уважаемата публика в навечерието на един мой незначителен юбилей."
                                                                                 Ваш Б. Лазаров

.............

А ето и една красива изненада от последния момент за 27 септември, деня на вернисажа:

Младият джаз музикант Илия Лазаров, син на художника Бисер Лазаров, ще свири в галерията, импровизирайки сред картините на баща си.

От малък той се вдъхновява от джаз музиката, която слуша в ателието му и започва занимания на пиано. Завършва Националното музикално училище с класическо пиано, а после продължава, специализирайки джаз пиано в НБУ при Ангел Заберски - син . Активно се занимава с музика и свири с различни състави на сцените на джаз фестивали като Банско джаз фест, Боровец джаз фест, Нишвил джаз фест и др.

 

Автор:
Вихра Пешева, Галерия "Астри"
Публикация:
25.09.2023 г. 16:32
Посетено:
571
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37693-bohemski-sledobedi-izlozhba-zhivopis-na-biser-lazarov