Изложби

„Contrariorum“ – изложба живопис на Вероника Николаева

20 септември – 9 октомври 2023., Арт галерия "Ларго" - Варна

„Contrariorum“ – изложба живопис на Вероника Николаева: 2
"Опит за летене"
„Contrariorum“ – изложба живопис на Вероника Николаева: 3
"Вкусът на земния живот"
„Contrariorum“ – изложба живопис на Вероника Николаева: 4
"Зимата на нашето недоволство"

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

 „Contrariorum“

Изложба живопис на Вероника Николаева

20 септември – 9 октомври 2023

  Откриване – сряда, 20 септември 2023 г., 18:30 часа 

На 20 септември 2023 година в ЗАЛА 2 Арт Галерия "Ларго" за първи път ще представи със самостоятелна изложба младата варненска художничка Вероника Николаева. Експозицията носи името „Contrariorum“ и представя серия живописни творби, подготвени специално за „Ларго“.

За изложбата Вероника споделя: „Серията „Contrariorum” олицетворява и разкрива човека като една интересна симбиоза от противоречия. Тези контрасти  загатват изначалната човешка природа и тази, която е подменена със слабости и пороци. Човек, призван да е вечен, силен, духовен, търсещ, и в същото време  временен, чуплив и крехък. Всеки от нас е „работилница“, която съдържа всичко в най-изчерпателен вид и затова всеки от нас е „натоварен с поръчението да изявява себе си като велико тайнство на Божествения промисъл". Да показва как разделените крайности може да се примирят в хармония. Човекът е земен, но и небесен, временен, но и безсмъртен, видим, но и умопосегаем, по средата между величие и падeние, едно и също същество , но както дух, така и плът. Наред с това носещ хиляди слабости, пороци, суета и преходност.
Човешката личност е призвана да бъде микрокосмос, да съединим телесното и душевното, но изключвайки суетата и злото. Да ги разглеждаме като неразривно цяло - красиво и в пълнота. Този кръстопът е вечен въпрос - борбата между земното и небесното, доброто и злото, които не могат да се обединят в пълнота, но могат да се преобразят и  да се отразят като образ на Божествената красота.“

Вдъхновена от латинската фраза „Omnia Vanitas“ (Суета на суетите), Вероника Николаева представя в картините си екзистенциални и философски идеи за мимолетния и преходен характер на човешките удоволствия. Латинската фраза е тясно свързана с по-широката философска концепция за "суета", която изследва идеята, че много от нещата, към които се стремим - като богатство, слава, красота и власт - в крайна сметка се оказват незначителни в лицето на тленността и непостоянството на живота. Посланието има за цел да напомни на човека за крехкостта на живота му и, че трябва да осмисли добре малкото време, което му е отредено тук, на земята.

Интересно в картините на Вероника е, че освен темите и символиката в творбите ѝ, апликираните обекти също играят голяма роля за влиянието върху зрителя. Избирайки да влага неконвенционални материали в платната си, художничката придава на композициите си триизмерност, динамичност, а различните медиуми разказват нетипични истории. Сапунените балончета не са крехки и уязвими- те имат твърда черупка, която не може да бъде пропукана с едно докосване; огледалцето е замъглено и не ни позволява да огледаме собственото си отражение в него; обикновено леките, ефирни птичи пера са сковани, статични и сякаш застинали във времето. Всичко е това, което е и нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Привнесените, колажирани обекти подчертават креативността на младата варненска авторка и умението ѝ да провокира вниманието на зрителите чрез неочаквани материали и символика в своите картини.

Очакваме ви на откриването с участието на Вероника Николаева на 20.09.2023 от 18:30 часа в галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна.

Събитието е част от цикъла изложби „Нови хоризонти“ за подкрепа на млади автори на галерия "Ларго" и се реализира с подкрепата на НФК по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

 

За художника:

Вероника Николаева е родена на 03.07.1990 в гр. Варна. Завършва НУИ „Добри Христов“, Варна със специалност „Скулптура“ през 2009 година. В периода 2009-2011 год. учи във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Богословски факултет със специалност „Църковни изкуства“. През 2015 година се дипломира с бакалавърска степен от ВТУ със специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство- специалност графика“. По време на обучението си прекарва една година по програма Erasmus+ в Universidad de Castilla La Manchaв Куенка, Испания. През 2017 година се дипломира с магистърска степен от НХА, София със специалност „Графика“.

Вероника Николаева има участия в множество съвместни изложби, включително „Пролетен салон“ в Изложбени зали „Рафаил Михайлов, гр. Велико Търново (2014), "С изкуство срещу насилието над животни", Галерия Дебют , София (2016), Изложба „Графика”, галерия Георги Баев, Бургас (2016), „Art fusion festival“, галерия Underground, София (2016), Коледна изложба, Dorian Art Gallery, Плевен (2018) и други. През 2019-та година открива първата си самостоятелна изложба „Метаноя“ в Dorian Art Gallery, Плевен. Живее и работи във Варна.

Автор:
Нели Вълчева, Арт Галерия "Ларго"
Публикация:
19.09.2023 г. 13:37
Етикети:
живописизложбаАрт Галерия "Ларго"
Вероника Николаева
„Contrariorum“
Посетено:
624
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37668-contrariorum-izlozhba-zhivopis-na-veronika-nikolaeva