Изложби

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – номинирани творби

20 септември – 22 октомври 2023, Национална галерия / САМСИ

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент –  номинирани творби

Национална галерия/ Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство
и
Бюрото на европейския парламент в България
представят

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент –

номинирани творби

Бора Петкова, Боряна Венциславова, Даниела Костова, Елизабет Талауер, Леда Ванева, Леда Старчева, Мария Налбантова, Марта Джурина, Невена Екимова и Рада Букова

20 септември – 22 октомври 2023

Откриване на 20 септември, сряда, 18.30 часа,
САМСИ, бул. „Черни връх“ 2

 

Художествената колекция на Европейския парламент (ЕП) е създадена през 1980 по инициатива на Симон Вейл, първия председател на ЕП, избран чрез преки избори.

ЕП се гордее с културното многообразие на Европейския съюз и подпомага всички действия, насочени към утвърждаването му. Целта на колекцията е на европейско ниво да се развие традиционната за националните парламенти практика за закупуване и популяризиране на съвременни произведения на изкуството, представящи националните художествени постижения.

В продължение на повече от четиридесет години ЕП е придобил над 500 представителни произведения от държавите − членки на ЕС, поставяйки акцент върху млади обещаващи художници в началото на кариерата им. Колекцията на ЕП е обогатена и с повече от 120 дарения от националните парламенти и различни организации.

Благодарение на новоприсъединилите се към ЕС държави членки колекцията се разширява значително. През 2011 ЕП се сдоби с творби от България и Румъния. Първите постъпления от български художници бяха представени в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство през същата година.

Сега ЕП и и неговото бюро в България организират селекция на нови постъпления за колекцията като се обръщат към независими експерти, както и към експерти от водещи културни институции.

Ния Табакова (Държавен културен институт към Министъра на външните работи), Долорес Дилова (Съюз на българските художници), Мартин Косташки (Национална галерия) и Венелин Шурелов (Национална художествена академия) номинират автори, водени от критериите и изискванията за селекция на произведения за конкурсната сесия, а именно: да са жени-творци от България, да работят със съвременни артистични похвати и чрез творбите си да разглеждат актуални теми и сюжети, които кореспондират с европейските ценности. Предложените автори са утвърдени както в България, така и в чужбина; те са талантливи, прогресивни и имат изразена чувствителност към световните проблеми.

След експозицията в София художествена комисия в Брюксел ще прецени кои от избраните произведения на изкуството ще бъдат закупени за колекцията на Европейския парламент и впоследствие ще бъдат експонирани в сградите му в Страсбург, Брюксел и Люксембург.

 

За повече информация:

Таня Чунтова, Връзки с обществеността, Бюро на ЕП в България, 0878 853 547, tanya.chuntova@ep.europa.eu

Надежда Джакова, зав. филиал САМСИ, 0879 834 030; sofiaarsenal@sofiaarsenal-mca.org

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
18.09.2023 г. 16:00
Етикети:
Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуствоСАМСИизложбаНационална галерия
Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент
номинирани творби
Посетено:
371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37654-savremenno-izkustvo-v-kolektsiyata-na-evropeyskiya-parlament-nominirani-tvorbi