Изложби

„Брегове" - изложба живопис на Стефан Кулев

14 септември - 03 октомври 2023 г., Арт галерия "Ларго" - Варна

„Брегове" - изложба живопис на Стефан Кулев: 2
"Пейзаж"
„Брегове" - изложба живопис на Стефан Кулев: 3
"Портал"
„Брегове" - изложба живопис на Стефан Кулев: 4
"Слънчев бряг"
„Брегове" - изложба живопис на Стефан Кулев: 5
"Тишина"

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

"Брегове"

Изложба живопис на Стефан Кулев

14 септември - 03 октомври 2023

  Откриване – четвъртък, 14 септември 2023 г., 18:30 часа 

От 14 септември 2023 година Арт Галерия "Ларго" ще представи за втори път със самостоятелна изложба варненския художник Стефан Кулев. Експозицията се нарича „Брегове“ и в нея са включени 33 картини, рисувани специално за новата му изява в родния му град.

След миналогодишната му изложба в "Ларго", наречена „Морето съвсем близо“, настоящата Стефан посвещава на бреговете. Разбира се, най-вече на морските брегове. В картините му брегът е бял или жълто пясъчен, спокоен или стръмен, пропит от трепкаща утринна светлина или потънал в млечно-бяла призрачна мъгла, огнено жълт от искрящия златистия пясък под лъчите на палещото лятното слънце или медитативно тих и спокоен, излъчващ най-тихите и нежни багри на зеленото. Така изглеждат Бреговете на Стефан Кулев в цвят. Творбите му, създадени в най-добрите традиции на абстрактната живопис, дават израз на силната му връзка с природата, с морето и неговите брегове, които оказват вдъхновяващо и облагородяващо влияние върху неговия вътрешен свят. Техниките, които Стефан използва, за да създаде богати и сложни тонални ефекти в своите картини, вероятно допринасят за усещането за дълбочина и интензивност, което присъства в творбите му. Но какво ни казват тези брегове, за какво ни разказват тези картини? Какво търси художникът, задълбал толкова надълбоко в една тема, че да посвети цяла изложба и всичките картини в нея само на това?

Може би ще намерим отговора, разглеждайки творбите. В тези 33 платна почти отсъства любимото море, на което варненецът обикновено посвещава своето внимание и вдъхновение. Според думите на Стефан той е искал да обърне поглед в друга посока, да погледне брега откъм морето, да потърси друга перспектива в изобразяването на любимата си морска тема. Бреговете в картините на Кулев са като отправни точки за търсене, за пътуване. Те символизират неистовия стремеж на човешкия дух да полети, нуждата на всеки да се откъсне от оковите на ежедневието, да прекрачи в друг свят. Но брегът е символ и на завръщането, той е нашата връзка с миналото, брегът е емоционалната котва, защото брегът е мястото, където някой ни очаква.

Темата в настоящата изложба, за бреговете във и извън нас, е интересна и символна. Бреговете в картините на Стефан Кулев могат да бъдат израз на освобождение, ако ги погледнем като отправни точки за пътуване отвъд тях и търсене на нови посоки и светове. Ако погледнем тези брегове откъм морската шир обаче, те ни напомнят за човешката нужда от място за завръщане, за търсенето на уют и обич, за пристан, бряг, който винаги свързваме в буквалния или преносния смисъл с дома и със завръщането към корените. Този дуален аспект на темата за бреговете може да вдъхнови размисли върху смисъла на живота и пътя ни през него, който рано или късно ни води към родния бряг.

Втората изложба на Стефан Кулев в галерия "Ларго" е чудесна възможност за публиката да се потопи в неговия свят и да сподели неговата страст към морето и нашите родни бреговете. Неговото изкуство е изключително вдъхновяващо с интерпретациите си на връзката между природата и човека, на символиката на морето като метафора за живота сам по себе си и на бреговете, които винаги търсим и винаги ни очакват там, някъде по нашия път.  

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 14.09.2023 от 18:30 часа в салона на Арт Галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8, Варна. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

 

За художника:

Стефан Кулев е роден през 1974 във Варна. Завършва специалност “Графика” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2000 година. Носител е на наградата на СБХ - Варна за дебют (1999). Отличен е и с "Диплом за постижения в съвременното изкуство" в Шaмалие, Франция (2003). Участва в множество сборни изложби, някои от които  IV издание на "Август в изкуството" (Варна, 2004), Младежка изложба, Музей "Георги Велчев", Варна (2005), Изложба „Джаз”- Бургас (2009), Изложба „Бяло”, ГХГ Казанлък (2015) и др.  Има над 17 самостоятелни изложби: в галерия "Буларт", Варна (2003), Дрезден, Германия (2007), галерия "ОТ-ТО" (2009, 2010, 2011), ГХГ Варна (2013), Художествен музей „Георги Велчев”, Варна (2019), галерия "Средец" на Министерството на културата, София (2019), галерия "Неси", Бургас (2018, 2022) и др. Живее и работи във Варна.

 

Автор:
Нели Вълчева, Арт Галерия "Ларго"
Публикация:
14.09.2023 г. 14:36
Посетено:
693
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37635-bregove-izlozhba-zhivopis-na-stefan-kulev