Изложби

Програмата "Аморфа Траектория" продължава с дебютната младежка изложба „Присъствие“ – живопис и фотография

Дебютната изложба на Велина Пенчева (23 г.) и Ралица Цонева (17 г.) ще бъде открита на 15 септември във Варна

Програмата "Аморфа Траектория" продължава с дебютната младежка изложба „Присъствие“ – живопис и фотография

◊ ИЗЛОЖБАТА

Програмата „Аморфа Траектория“ продължава с дебютната младежка изложба „Присъствие“ – живопис и фотография

Още две млади художнички поемат по траекторията на творческия успех на 15 септември, петък, от 18 ч. във Варна. Дебютната изложба „Присъствие“ на Велина Пенчева (23 г.) и Ралица Цонева (17 г.) ще бъде открита в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение до Адвокатската градинка и ще бъде отворена за посетители с вход свободен всеки ден до 21 септември. 

Изложбата е втората от поредицата младежки дебюти към програмата „Аморфа Траектория“, която през август селектира общо осем млади творци на възраст от 15 до 26 г. за четири съвместни експозиции във визуалните изкуства.

Всяка с изразителен почерк, Велина Пенчева и Ралица Цонева свидетелстват и изследват чрез творчеството си амплитудите на публичните пространства, осмислящи и осмислени от човешкото присъствие: градски и магически, лични и споделени, необятни в хоризонти и конкретни в измеренията на градската среда. С дързост и цвят Ралица Цонева назовава категорично химерни и едновременно деликатно истински архитектури, пресъздавайки сложното и многолико свързване между вътрешната емоция и магичните пространства на града, гората и малките скрити помещения, уловени и пресъздадени в тонове родени от преплитането на въображение и наблюдение.

Фотографиите на Велина Пенчева ни показват силната реципрочност между пространствата, в които творим, социализираме, търсим, прекарваме време с или без причина, подминаваме забързано или нарочно, и това колко приемствени са те на нашето отношение към тях. В търпеливото си улавяне на кадри тя запечатва неподправеното влияние на неволността и решителността на човешкото присъствие върху заобикалящите го градски образи.

Изложбата „Присъствие“ на двете дебютиращи художнички ще бъде отворена за посетители всеки ден от 15 до 19 ч. до 21 септември 2023 г. Освен на официалното откриване, желаещите да научат повече за изкуството на Велина Пенчева (фотография) и Ралица Цонева (живопис) ще имат възможност да се включат в творчески ателиета по фотография и живопис и в среща-разговор с младите творци с вход свободен в пространството за култура „Аморфа“ и в градското пространство на Адвокатската градинка във Варна на 16 септември, събота, от 15 до 19 ч.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКИТЕ

Велина Пенчева (р. 2000, Русе)

В рамките на последните две години Велина Пенчева развива портфолио с аналогова фотография, като началото на нейния творчески път в сферата започва от училище. Там тя е част от школата по рисуване и опитва различни форми на изкуство, като открива любовта си към фотографията. В началото тя снима с телефон, а в последствие купува първата си аналогова камера, учейки се чрез експерименти със светлина и кадри.
Работата на Велина е повлияна от афинитет към графики и черно-бели снимки, който тя преплита с възможността да пренесе зрителя в една друга епоха, боравейки с характерните особености на различни фотографски ленти. За нея цикличността на 36-кадровите ленти е от специално значение и дефинира внимателен подход към всеки запечатан момент.

Велина Пенчева завършва Математическата гимназия в Русе, а в момента учи медицина в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – гр. Варна.

Ралица Цонева (р. 2006, Варна)

В своето творчество Ралица Цонева търси наслояване на многозначни послания и изследване на връзката между реалността и фантазията. В живописта и графиката тя намира неповторим начин да пресъздава света около нас, използвайки контраст и категорични композиции. Ралица получава вдъхновение от Ренесансови творци като Караваджо и Салватор Роса, търси изразни средства повлияна от интереса си към природата, нейната комплексност и детайлност.

През 2017 г. участва в илюстрирането на книгата „От деца за деца” на издателство “Дъбови листа”. През 2020 г. печели трето място в конкурс „Няма бъдеще без минало“ на организация „ШАЛОМ“. Печели първо място в конкурс “Трифон Зарезан” 2023 г., организиран от ОДК Сунгурларе.

Ралица Цонева учи в Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“, гр. Варна.

Страница на изложбата във Фейсбук: https://fb.me/e/2UDZtioSP

________________

Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“, и със собствен финансов принос на фондацията.

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
14.09.2023 г. 12:21
Етикети:
фотографияживописВарна„Аморфа Траектория“
„Присъствие“
Ралица Цонева
Велина Пенчева
дебютна младежка изложба
Посетено:
505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37629-programata-amorfa-traektoriya-prodalzhava-s-debyutnata-mladezhka-izlozhba-prisastvie-zhivopis-i-fotografiya