Изложби

„Момент“ - дебютна изложба на Божана Станева (17 г.) и Уляна Фукацу (21 г.)

Дебютната младежка изложба „Момент“ към програмата „Аморфа Траектория“ представя живопис и фотография

„Момент“ - дебютна изложба на Божана Станева (17 г.) и Уляна Фукацу (21 г.)

◊ ИЗЛОЖБАТА

Две млади художнички поемат по траекторията на творческия успех на 7 септември от 18 ч. във Варна. Дебютната изложба „Момент“ на Божана Станева (17 г.) и Уляна Фукацу (21 г.) ще бъде открита в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение, и ще бъде отворена за посетители всеки ден до 13 септември.

Изложбата е първата към програмата „Аморфа Траектория“, която през август селектира общо осем млади творци (15 – 26 г.) за четири дебютни изложби във визуалните изкуства.

„Момент“ представя избрани фотографии и живопис от младите художнички, ловци на гледки и приключения.

Куратори на изложбата са гл. ас. д-р арх. Доника Кирова, художник и преподавател във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, и Ина Валентинова, съвременен художник, арт терапевт и педагог, базирана в Русе. С тяхната подкрепа и менторство, Божана Станева (17 г.) и Уляна Фукацу (21 г.) ще споделят своите уловени моменти чрез изкуството си.

В представените фотографии на Божана Станева се отличават няколко жанрови посоки – събития и репортажни снимки, природа – обекти, портрети. Навсякъде личи усетът ѝ за улавяне на момента на запечатване на кадъра, търсене на нещо повече от позиция на наблюдател. Някои от снимките ѝ съдържат истории, други оставят въпроси у зрителя какво има извън кадъра, трети претворяват мечти и въжделения.

Уляна Фукацу притежава много премерено живописно чувство – за извличането на нюансирането и колорита в работите ѝ. Използва импресионистичен похват в натюрмортите и пейзажите, както и портретите си, като ни препраща към Мане, Сезан и руските майстори с присъщата мекота, трептене и оптично сливане на тоновете. В картините ѝ личат уменията от класическото рисуване за форма, композиция и перспектива, а живописта ѝ е сочна, богата и бистра.

Изложбата „Момент“ на двете дебютиращи художнички ще бъде отворена за посетители всеки ден от 15 до 19 ч. от 7 от 13 септември 2023 г. Освен на официалното откриване, желаещите да научат повече за изкуството на Божана Станева и Уляна Фукацу ще имат възможност да се включат в творчески ателиета и в среща-разговор в пространството за култура „Аморфа“ в гр. Варна.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКИТЕ

Божана Станева (р. 2006, Варна) През 2021 г.печели две награди в национални ученически журналистически конкурси, а през 2022 получава национална и международна награди за режисура за филма „Три самотни истории“. През последните години участва в творческа работилница по анимация в Световния фестивал на анимационен филм, България. С фотографиите си Божана Станева разказва необикновени истории за хора и места, чрез светлина, сянка и цветове.

„Каква е мотивацията ми? – Да изследвам скрити светове – вътрешни и външни, които изчезват за част от секундата.“

Божана учи в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна. Занимава се също с изработка на бижута, с филмова режисура, актьорско майсторство, радио и киножурналистика.

Уляна Фукацу (р. 2002, Москва) Умее да съчетава това, което трудно се съчетава. Определя себе си като любопитен тийнейджър, имал дълъг живот. Обича да се вглежда и да живее тук и сега.

„Не обичам да избирам, искам всичко, и точно затова всеки ден аз правя избори. Разбирам другия, даже без да искам да го разбирам. Търся себе си, но не съм се губила.“

Обича да вижда нюанси в цветовете на платното и в живота. Рисува цял живот с особен интерес към пейзажите, животните и абстрактните натюрморти. Основните теми в творчество ѝ изследват връзката със себе си през природата и околния свят.

„Споделям творчеството си и ви оставям пространство за собствени преживявания, каквито и да са те. Искам да гледате картините ми със сърцето си.“

Уляна Фукацу е от руско-украински и японски произход. Възпитаничка на бившата варненска хуманитарна гимназия, в момента е студентка по психология в Болонски университет, Италия.

..............

Страница на изложбата във Фейсбук: https://fb.me/e/6xDuyTI4i

Пилотното издание на програмата „Аморфа Траектория – младежки творчески дебюти“ на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд АМОРФА ТРАЕКТОРИЯ 2023 – младежки творчески дебюти. Програмата се осъществява с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна и собствено финансиране на Младежка фондация „Аморфа“

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
07.09.2023 г. 11:20
Етикети:
творчески ателиетафотографияживописВарнадебютна изложбаМладежка фондация „Аморфа“
Уляна Фукацу
Божана Станева
„Момент“
програма „Аморфа Траектория“
Посетено:
497
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37589-moment-debyutna-izlozhba-na-bozhana-staneva-17-g-i-ulyana-fukatsu-21-g