Изложби

"Картички и контрабанда" - изложба на Аарон Рот и Никола Стоянов

7-21 септември 2023, ReBonkers - Варна

◊ ИЗЛОЖБАТА
 
„Картички и контрабанда“
 
Изложба на Аарон Рот и Никола Стоянов
 
Куратор Христо Калоянов
 
Откриване: 7 септември | 18:30 ч.
ReBonkers (ул. "Барутен Погреб" 4, Варна
 
„Картички и контрабанда“ започва от изследването на служебен архив от Агенция „Митници“, Дирекция „Борба с наркотрафика“ от периода 1975-1985. Намерените служебни бележки, фотографии, негативи, справки и докладни записки маркират част от рутината на митническото дело, като проверка и регулация на транзита, но също и дипломатическия образ, който митниците трябва да поддържат пред международната общност. Водещо тук е съмнението, че намерените архиви дават само частичен поглед към организирания „скрит транзит“ - термин, зад който комунистическото управление на Народна република България прикрива контрабандната търговия, осъществявана от Държавна сигурност чрез търговски предприятия и организации.
 
Тези следи са фрагменти от широко разгърната система на митнически регламенти, търговски маршрути, икономически интереси, международни споразумения и геополитически особености. Съпътстващите служебни документи, сред които преписки от дипломатически срещи, атестации, вътрешнодържавни справки и международни адреси, подчертават скрития характер на архива. Тези документи са предназначени за вътрешна циркулация в държавните служби, чиято основна дейност е разкриването на контрабандния трафик и поддържането на държавно регулирания „скрит транзит“. Тази двойна дипломация на укриване се отпечатва и в техниката на документиране на контрабандната дейност. Те едновременно изобличават скрития товар, но в други случаи подпомагат неговото преминаване. Така намерените служебни документи и фотографии, открити в периферията на държавния архив и пропуснати от институциите на паметта, съществуват като негативен образ на историята.
 
Археографията е техниката, през която негативният образ на историята следва да бъде разкрит в настоящето. Скритият труд на археографията е в маркирането и проследяването на неизяснените или оставени встрани следи на паметта, които поддържат своето значещо отношение с настоящето. Вместо да препотвърди статичността на държавната памет, археографията търси неявното съвместителство на кризата на настоящето и разпада на съвременните институции на паметта.
 
Контрабандата, която следва да остане скрита по предназначение, както и организацията зад нея, и до днес остават само частично уловени. Може ли тогава, както картичката е добре познат и изследван артефакт на ефимерната интимно лична памет, тези свидетелства да разкрият стаеното в държавната памет? Оттук „Картички и контрабанда“ проследява различни белези както на границата, нейната митница и преминаващите блага, така и на паметта, която архивният образ транзитира, като активно действие в настоящето.
 

Аарон Рот (1998) работи с намерени изображения и средствата на живописта, инсталацията, скулптурата и фотографията. Инсталациите му преминават между ready-made и асамблаж, докато картините му имат миметично и иронично отношение към рекламния образ. Творбите черпят вдъхновение от чалгата, теорията на конспирацията и рекламите на луксозни стоки, изследвайки въпросите за желанието, митовете за национализма и капитала.

Никола Стоянов (1994) е автор, преводач и визуален артист, работещ в областта на философията и историята на технологията. Интересите му включват пресичането на инфраструктура и технологически апарати с изкуството и всекидневния живот. Като дългогодишен преводач и фотограф, преплита хуманитарното с научното по посока на спекулативното.
 
 
* Проектът се осъществява с подкрепата на ReBonkers и Фонд „Култура“, община Варна.
_____________________________
 
Тазгодишната програма на пространство ReBonkers се подкрепя от Община Варна, Фонд „Култура“, Национален Фонд Култура и Фондация „Зингер-Захариев“.
 
Автор:
ReBonkers
Публикация:
06.09.2023 г. 14:21
Посетено:
677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37584-kartichki-i-kontrabanda-izlozhba-na-aaron-rot-i-nikola-stoyanov