Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Никола Колев

"Паралелни светове" - изложба скулптура, 7 септември - 4 октомври 2023

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Папийон"
представя

Никола Колев / Nikola Кolev

"Паралелни светове" / " Parallel worlds "

изложба скулптура

 07 септември - 04 октомври 2023

 

„В живота има хора със способности, които са дадености. Съдбата ми е позволила да бъда част от тях и мога да се пренасям в светове, в които не всеки може. Тези светове наричам „паралелни“. Изключително красиви са, приличат на нашия, но не са.“                                                                                                             Никола Колев

 От 07  септември до 04  октомври 2023 г. Арт Галерия "Le Papillon" представя за първи път в самостоятелна изложба пред варненска публика творчеството на талантливия скулптор Никола Колев. 

Експозицията включва част от цикъла „Паралелни светове“, събрал някои от най-емблематичните творби на автора, представен успешно в Регионалния исторически музей в София през 2022 г. Към селекцията са добавени и най-новите му скулптури, подготвени специално за настоящото си представяне, изпълнени в характерния за автора класически стил, но с по-модерна и раздвижена интерпретация. Изложбата обединява различните теми, които са вълнували авторът през годините и е един от начините, с които той отбелязва своята 60-годишнина.

 „Паралелните светове“ на Никола Колев са неговия начин да пренесе хармония, красота и изящество в „реалния“ свят, но също и начин да отправи своите послания и възхищение от силата и изяществото в живота. Общото свързващо звено в разнообразното му творчество е движението и неговото фино балансиране в пластичността на фигурата. Откриваме го в грациозните, великолепни коне, устремени в бяг или изправени на задните си крака; в силата на внушителните му бикове; в мощта на разперените крила на орлите, присъства дори при фините, нежни и грацилни женски фигури. Движението е навсякъде. Движението, което поражда прогрес, което тласка светът напред и не ни позволява да останем в коловоза на застиналото ежедневие и битие. Динамиката е неизменна част от неговия изказ, без да бъде натрапчиво афиширана, а по-скоро умело превърната в част от същността на неговите скулптури. Никола Колев при създаване на фигурите си, често използва похват на срязване и изместване на части от обемите, но повторното им съединяване е така премерено, че зрителят е удивен от „реалистичността" на тази несъществуваща в действителността форма. Семплата и дозирана декорация с различни приложни прийоми – текстури, релефни композиции, апликирани върху плътта на коня, придават една обогатена визия, съчетана с майсторската патина и игра на цветовете. Резултатът е една триизмерна композиция в преливащи живописни багри, игра на въображението, пренасящ ни във фантастични мистични светове и измерения.

Майсторски изпълнени, скулптурите на Никола Колев впечатляват с умелата симбиоза между реалистичност и абстрактна стилизация, така характерни за уникалния му разпознаваем пластичен стил. В настоящата експозиция авторът остава верен на любимите си теми, които развива в годините и представя пред публика от кавалетна малка пластика до монументално изпълнени скулптури за открити площи – коне, бикове, ангели, птици. 

„Конят“ и „конете“ са любима и винаги вдъхновяваща тема през целия творчески път на Никола Колев, винаги внушаващи сила и изключителна динамика. Почти е невъзможно да се срещне статичен кон в неговите колекции. Всяка пластика е заредена с импулса на истинската същност на това божествено, вдъхновяващо животно, верен спътник и другар на човека. Той винаги е в устрем или в скок, в динамичен поклон или танц. Той е смело устремен в боя като своя ездач, но и нежен другар и верен спътник по пътя. Пластичният изказ на автора е изключително характерен, не може да не бъде разпознат веднага от всеки почитател. Умелата стилизация подвежда зрителя със своята реалистичност, но при едни по-внимателен анализ се открива доста голямо различие от анатомичните коне. Особено отличителна е серията „Троя“ със своята динамичност и сила, като включените в експозицията два коня оживяват древните митологични времена на славни битки и героични победи. За това въздействие допринасят и декоративните релефи, апликирани умело с фрагменти от релефите от „Щита на Ахил“ и „Панатенейското шествие“.

„Биковете“ са втората любима и предизвикваща желания за различни интерпретации тема в творчеството на Никола Колев. И те го съпровождат в цялостния му творчески път. Това мощно, респектиращо животно инспирира автора със своята сила, устойчивост, готовност за борба и всяващ страх със своите рога, но също с неговата тъжна съдба по арените на коридите, практикувани и до днес в Испания.

Красотата на женската фигура е една от темите, които през годините трайно вълнува автора. В жената, той съзира нейната възвишена мисия на вдъхновител и пазител на любовта и живота, затова и много от творбите му са наречени „Ангел“. Дори и тук, въпреки крехката същност на жената, авторът остава верен на своята динамика и неспирен копнеж към напиращо движение. Фигурите впечатляват с умелата симбиоза между реалистичност и абстрактна стилизация, така характерни за разпознаваемия пластичен почерк на Никола Колев. Стилът, в който твори и се развива е магически реализъм, а произведенията му са пропити с фантастичното и метафизическото. Въпреки това той винаги се придържа към основните елементи на класическата композицията.

Експозицията е на разположение на ценителите от 07 септември до 04 октомври 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Никола Колев e роден през 1963 г. в Габрово, завършва Национална гимназия за приложни изкуства в гр. Трявна през 1982 г., специалност – Дърворезба, при професор Антон Дончев, с когото си взаимодейства и в последващото обучение в Националната художествена академия в София. Заедно с професор Божидар Казарев, преподавател по моделиране, те формират пластичния изказ и творчески мироглед на Никола Колев. Завършва специалност Дървопластика в Националната художествена академия през1991 г.

Своята голяма любов – металопластиката, среща в ателието на утвърдения скулптор Петьо Александров (един от авторите на 30-метровата фигура на Мадоната с младенеца в гр. Хасково), където работи заедно с него в годините 1989 – 1991. Там се ражда и първата му творба, изпълнена в метал – бронзов шах, с впечатляващия за този период размер 100/100 см плот, която бележи пътя му в това красиво, но нелеко изкуство. От 1991 г. е член на Съюза на българските художници.

Част от постиженията му са награди от Световното изложение на изкуствата в Кан (Франция) и Международната изложба на Ателието на Дунав – Иббс (Австрия). Негови произведения са на места като Музея на хумора и сатирата в родния му град – Габрово, в Музея за съвременно изкуство в Сицилия, в Ателие на Дунава, Иббс, Австрия, където австрийската принцеса Анита фон Хабсбург му връчва наградата. В началото на 90-те години негова творба постъпва в колекцията на Ватикана занесена като дар за Папата от делегация на Народното събрание. Негови произведения са включени в частни колекции в: Австрия, Аржентина, Белгия, Великобритания, Ватикана, Венецуела, Германия, Испания, Канада, Китай, ОАЕ, Русия, САЩ, Франция, Холандия, Швеция, Южна Корея, Япония и много други.

Самостоятелни изложби:

1992 – Галерия Ателие №5 – Антверпен, Белгия
1994 – Галерия Спектър – София, България
1995 – Галерия Гизенрой – Гелдроб, Холандия
1996 – Галерия Мелон – София, България
1998 – Галерия Ерикас – София, България
1999 - Галерия СГХГ – София, България
2000 - Галерия Мецанин - Бургас, България
2001 - Галерия Шарон - София, България
2001, 2002 – Изложение Естампа – Мадрид, Испания
2002 – Каса Кантабрия – Мадрид, Испания
2004 - Галерия СБХ – Отворено пространство – София, България
2006 – Парламент на Република България – София, България
2006 – Резиденция Република Венецуела – София, България
2007, 2010 – Галерия Жунез – Ричмонд, Канада
2010 – Дом на Хумора и Сатирата – Габрово, България
2014 – БКИ – Берлин, Германия
2014 – Дом на Темплиера – Лондон, Великобритания
2014 – Галерия Вива Арт – Виена, Австрия
2015 – Галерия Тауърс – София, България
2016 – БКИ – Братислава, Словакия
2017, 2021 – Ателието на Дунава, Иббс, Австрия
2021 – Регионален Исторически Музей – София, България
2022 - Галерия Артистика – Пловдив, България

Награди:

2015 - Световно изложение на изкуствата в Кан, Франция – Втора награда за скулптура

2017 - Международна изложба на Ателието на Дунав – Иббс, Австрия – Първа награда за скулптура

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
04.09.2023 г. 11:15
Посетено:
370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37564-art-galeriya-papiyon-predstavya-nikola-kolev