Изложби

След „Паралелни блянове“ и SAMSARA – Зюхтю Калит представя своята юбилейна изложба

Зюхтю Калит на 70 години

SATYAGRAHA. Изложба на Зюхтю Калит в Художествена галерия Русе

Зюхтю Калит е български скулптор от татарски произход. По повод 70-годишнината му, на 12 септември 2023 година в Голямата зала на Русенската художествена галерия ще бъде открита изложба с най-новите му творби.

Каменните композиции, подредени с тънък усет, създават онзи специфичен комфорт на душата, който ние човеците търсим през целия си житейски път. Емблематичните символно бели на цвят творби са неизменна част от изложбите на Зюхтю Калит. И този път художникът не изневерява на себе си и чрез избора си представя творби, които описват човешкия път и го представят като част от магическия кръг „човешкия живот“.

С посланията в творбите си, авторът разказва за силната любов към своята майка, която е отразил, или по-скоро скътал, в една малка своя композиция. Планината присъства в няколко творби, при съзерцанието на които наблюдателят си представя, че стои на някой от върховете на Балкана. Усещанията са за спокойствие, напевност, тишината на полята, камбанния звън, топлотата на женското тяло. И те са само малка част от вдъхновенията, вдъхновили твореца, която е част от неговата същност в изложбата си Зюхтю Калит.

Елена Великова от Художествената галерия в крайдунавския град е част от неговите въплъщения, истински традиции на един от най-колоритните културни центрове на Европа – Русе.

Зюхтю Калин е роден в русенското село Голямо Враново. През 1975 година завършва средно образование в Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък. През 1980 година Калит завършва специалност скулптура във Великотърновския университет. Ученик е на скулптора Атанас Миндов.

Работи на свободна практика от 1981 г. Твори основно кавалетна пластика, като предпочитаните от него материали са мрамор, гранит, риолит, диорит, черен базалт, кремък, варовик. Участва с малки пластики в международни изложби и пленери в Румъния, Турция, Франция, Италия.

Зюхтю Калит е и дългогодишен треньор по стрелба с лък в Русе и майстор на лъкове. Носител е на награди от множество турнири и състезания от национално и международно ниво. Бил е и треньор на националния отбор на България, а през 2004 г. е номиниран за треньор №1 на град Русе.

Носител е на специалната награда на Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.

Автор:
проф. д.н. Венелин Терзиев
Публикация:
24.08.2023 г. 11:44
Посетено:
360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37515-sled-paralelni-blyanove-i-samsara-zyuhtyu-kalit-predstavya-svoyata-yubileyna-izlozhba