Изложби

"Re-Space" - самостоятелна изложба на Росица Гецова

24 август - 23 септември 2023, Галерия +359, София

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия +359 има удоволствието да представи Re-Space -  самостоятелна изложба на Росица Гецова.

Куратор: Зоя Петрова-Докова

Oткриване: 24.08. | 18:00 ч.
Галерия +359, ул. "Галичица" 13 А, Лозенец, София

В съвременното изкуство, раздвоено между дигиталното и реалното, където границите се размиват и нематериалното се слива с осезаемото, самостоятелната изложба на Росица Гецова Re-Space се очертава като блестящо свидетелство за сложното взаимодействие между вътрешното и външното - психика и реалност. Изложбата ни превежда през преразгледани пространства, като надхвърля конвенционалните граници, канейки ни да прекосим енигматичния пейзаж на творческата вселена на Росица Гецова.

Re-Space е изтъкана от нишките на спомени, емоции и подсъзнателни блуждаения. Изложбата се развива в няколко траектории, всяка от които е въплъщение на последователното изследване на многостранните измерения на космоса от страна на художничката. Първата ни превежда през останки от минали творби на Гецова, преосмислени и преработени от нова гледна точка. Тези следи, като ехо от кътчетата на нейния ум, са щателно декодирани и вплетени в настоящ разказ, разкривайки сложния танц между паметта и възприятието.

Втората посока работи с лични кадри, третирани в хармонична симфония от дигитални отпечатъци и превърнати в обекти. Майсторската манипулация на Гецова с тези елементи подчертава дълбоките връзки, които свързват психологическото и осезаемото, отразявайки сложните взаимоотношения, които определят нашето хаотично съществуване.

В сърцето на лабиринтните творения на изложбата излизат наяве деликатни паралели, които ни канят да съзерцаваме дълбоките взаимовръзки, управляващи нашия свят. Привидно инцидентните срещи на случайността и енигматичният танц на синхрона се извисяват под проницателния поглед на Гецова, превръщайки се в симфония на самонаблюдение, която отеква далеч отвъд стените на галерията.

Re-Space е откровение, хореография на невидимите сили, които оформят нашата реалност. В този хипнотизиращ танц хаосът и редът се преплитат и зрителят е подканен да прегърне взаимодействието между познанието и творчеството. Артистичността на Гецова разкрива деликатния баланс между мъглявото и конкретното, предлагайки дълбок поглед към нишката, която свързва човешкия дух с безграничния свят на художественото въображение.

Работата на Росица Гецова отеква като емоционален синхрон, хармонизираща психологическото с осезаемото. Там хаосът намира своя контрапункт и зрителят е насърчен да разгадае тайните, които се крият в празнините на възприятието.

Изложбата е завладяващо свидетелство за непоколебимата ангажираност на Росица Гецова да дешифрира дълбоките връзки, които стоят в основата на нашия свят. Преминавайки през безбройните измерения на пространствата, тя ни напомня, че изкуството не е просто естетическо усилие, а задълбочено изследване на самото човешко преживяване. През визионерския обектив на Росица Гецова сме предизвикани да преосмислим нашето разбиране за пространството, да прегърнем взаимосвързаността на всички неща и да признаем вечния диалог между ефимерното и вечното.
 

За автора:

Родена в София, България през 1969 г., Росица Гецова завършва престижната Национална художествена академия през 1994 г. със специалност Плакат.

Росица Гецова,е утвърдена фигура в българското съвременно изкуство, балансирайки ролите на художник, куратор и галерист.

Освобождавайки се от конвенционалното, Гецова се впуска в изследване на сюрреалистичното и дълбокото. Самостоятелните ѝ изложби са доказателство за нейното смело отклонение от обикновеното, всяка от които носи различен разказ, който разкрива аспекти на нейната артистична еволюция. „Нефункционално", „Дайте шанс на мира" и „Чаена церемония" са част от самостоятелните ѝ изложби.

Въздействието на Гецова се простира отвъд самостоятелните изяви, обогатявайки колективните разкази чрез изложби като „Нови нюанси в съвременното изкуство" и „С течение на времето". Международни проекти като „Съвременни художници от България Imago Mundi Collection" във Венеция.

Носител на множество награди, включително Gedok Muenchen Residency (2011) и Железен орден за принос към съвременното изкуство (2014.

Нейното наследство въплъщава същността на съвременното изкуство, вплитайки преходното в обекти, инсталации и видеоклипове. Росица Гецова олицетворява развиващия се артистичен етос, осветявайки енигматичните посоки на съвременното изкуство. 

Автор:
Plus 359 Gallery
Публикация:
23.08.2023 г. 11:06
Посетено:
321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37513-re-space-samostoyatelna-izlozhba-na-rositsa-getsova