Изложби

Изложба скулптура и рисунка в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна

Съвместна изложба на Пламен Аврамов, проф. Ангел Станев и арх. Ангелина Делкова-Аврамова

Изложба скулптура и рисунка в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна: 1
Ангел Станев. Колаж
Изложба скулптура и рисунка в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна: 2
Пламен Аврамов. "Тоалет"
Изложба скулптура и рисунка в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна: 3
Ангелина Делкова-Аврамова. "Деликатност"
Изложба скулптура и рисунка в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна: 4
Ангелина Делкова-Аврамова. Торс

Изложба скулптура и рисунка в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна

Пламен Аврамов, проф. Ангел Станев и арх. Ангелина Делкова-Аврамова са свързани от родови връзки, водещи началото си от Крайдунавска Добруджа. Откриването на изложбата в Ателие “Георги Велчев” е на 24 август от 18:00 на ул. “Радко Димитриев” 8.

Художественият музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя съвместната изложба живопис и скулптура на трима автори, свързани от родовата близост и изкуството. Обединяващата фигура е утвърденият варненски скулптор Пламен Аврамов, който кани в проекта едно от най-уважаваните имена в българската скулптура - Ангел Станев, и своята съпруга арх. Ангелина Делкова - Аврамова. Тримата изпълват пространството на ателие “Георги Велчев” със скулптури, пластики и рисунки.

В дните на подготовка на изложбата Пламен Аврамов сподели пред Нина Локмаджиева какво събира тримата автори:

“Предисторията на тази изложба започва през 2022 г., когато ние двамата с арх. Ангелина Делкова имахме нашето първо съвместно представяне в Галерия 8. Тогава тя показа фигури и обекти от печена глина, а аз - скулптури и рисунки. Работите, които ще представя аз сега, са от дърво, керамика от печена черна глина и бял камък - варовик, който обичайно намирам по брега на морето. Добавям и една седнала фигура от бронз, която съм лял преди години, но сега ще покажа за първи път. В експозицията ще бъдат и няколко брилянтни произведения на проф. Ангел Станев. Изложбата няма тема, всеки от нас прави това, което може най-добре в своето творчество. Другото общо при нас, освен че сме родом от Крайдунавска Добруджа, е и дългогодишната ни родствена връзка, която неизбежно през годините води до взаимни влияния - повече ние сме се влияли от него, като един от най-утвърдените скулптори, отколкото той от нас, естествено. Ангел Станев се включва с две скулптури - дърво и бронз, и два колажа. Ангелина Делкова участва с три скулптури от три материала - дърво, керамика от печена черна глина и бял камък -  варовик. Нейните произведения от дърво и камък са абстрактни, но когато материалът е печена глина, стават фигуративни. А моите работи винаги са фигуративни - какъвто и материал да ползвам. Докато скулптурата на Ангел Станев е много специална, той открай време е бил авангарден в търсенията си и в постиженията си - още от края на 70-те години на ХХ век, когато стана един от водачите на младата скулптура в България.

Наред с пространствените творби - скулптури, рисунката също ще присъства в нашата съвместна изложба в Художествения музей “Георги Велчев”.

.......................

Пламен Аврамов е роден в Силистра. Завършил специалност “Скулптура” в Националната художествена академия в София (1984). Работи пластични произведения в различни материали – метал, камък, керамика, дърво. По-важни самостоятелни изложби е представял във Варна - Галерия 8 (1997-2005) и ХГ Силистра (1997). Участва в симпозиуми в страната и в колективни изложби в чужбина, сред които – симпозиум за метал, Мадан (1987), симпозиум за мрамор, Бургас (1988), симпозиум за метал, Силистра (1989), симпозиум за метал и камък, Перник (1999), скулптурен парк “Оборище”, София (2001), “Европалия 2002”, инициирана от Юго Вутен, белгийски колекционер и меценат (2002), галерия “Сен Гален”, Швейцария (2003, 2005), групова изложба на художници от Варна, Лион (2004), симпозиум за дърво, Павликени (2004), симпозиум за дърво, Габрово (2005), международен симпозиум по скулптура в дърво Ясна Поляна (2023).

Награди и спечелени конкурси:

· 2009 г. - спечелен републикански конкурс - скулптура за специализация в „Cite Internationale des Arts“ – Париж;
· 2012 г. - регионална награда за скулптура в конкурса „Награди Алианц България“- за Североизточна България, проведен в гр. Варна.
· 2015 г. - Обща изложба на СБХ - Награда на фондация „Поддържане на изкуството в България“
· 2016 г. - Голяма награда на Община Плевен - Осмо биенале на малките форми - гр. Плевен

Негови творби притежават Националната  галерия - София, галерии в Плевен, Добрич, Шумен, Търговище, Силистра, както и частни колекции в България, Италия, Франция, Австрия, Финландия, САЩ, Германия, Белгия, Швейцария, Великобритания, Република Корея.

Работи в Градската художествена галерия - Варна.

 

Проф. Ангел Станев е роден през 1947 г. в Силистра. През 1966 г. завършва Художествената гимназия - София, а през 1977 г. - специалност "Скулптура" в Националната художествена академия в София. От 1977 г. се представя редовно в национални и представителни изложби на СБХ в България и чужбина - Австрия, САЩ, Германия, Гърция, Египет, Испания, Италия, Португалия, Кувейт, Норвегия, Румъния, Русия, Унгария, Франция, Япония. Участва в редица симпозиуми и биеналета за скулптура. Има самостоятелни изложби в София, Варна, Созопол и др. Носител на награди за скулптура. Дългогодишен преподавател по скулптура в Националната художествена академия - София.

Неговото творчество се свързва с процесите на обновяване в българското изкуство през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато то започва да се отдалечава от каноните на реализма.

*

Откриването на изложбата е на 24 август от 18:00 в Художествения музей „Георги Велчев“. Експозицията може да се види до 16 септември 2023.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 18:00 ч.

______________

Снимки: архив на авторите

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

http://varnacityartgallery.com

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
22.08.2023 г. 14:25
Етикети:
рисункаскулптурапроф. Ангел СтаневизложбаХудожествен музей “Георги Велчев” - Варна
арх. Ангелина Делкова-Аврамова
Пламен Аврамов
Ателие "Георги Велчев”
Посетено:
429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37509-izlozhba-skulptura-i-risunka-v-hudozhestveniya-muzey-georgi-velchev-varna