Изложби

Пътуващата изложба E-VALUATION гостува в Бургас

От 17 до 30 август в „Център за съвременно изкуство и библиотека“

Пътуващата изложба E-VALUATION гостува в Бургас

На 17 август от 19 ч. в бургаския „Център за съвременно изкуство и библиотека“ на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 41 се открива изложба на стипендиантите на подкрепящата млади дигитални артисти платформа e-valuation на фондация „ДА ЛАБ“. Експозицията може да бъде разгледана всеки ден до 30 август от 10 до 19 ч. без неделя и понеделник.

Изложбата E-VALUATION включва проекти на тазгодишните стипендианти на ДА ЛАБ Яна Василева и колектива Raw lab. Яна Василева представя проекта „(Не)изчерпаема памет“, който превръща чужди спомени в хранителна среда за Гинко билоба. „Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ на колектива Raw lab, от своя страна, изобличава умишлено пропуснатия контекст при разработката на изкуствен интелект.

Куратор на изложбата е проф. Венелин Шурелов, ментор на участниците в експозицията заедно с Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков.

“e-valuation” е платформа на Фондация ДА ЛАБ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български артисти и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

Пътуващите изложби на e-valuation 3.0 в 4 града в страната се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“. Изложбата в Бургас е подкрепена от община Бургас и „Център за съвременно изкуство и библиотека“ в града. Следващата експозиция на стипендиантите ще бъде във Враца през септември.

Третото издание на проекта "Стойност / Ценност - e-valuation" е подкрепено от Програма "Визуални изкуства" на Министерство на културата.

За произведенията и артистите в изложбата E-VALUATION:

„(Не)изчерпаема памет“ е проект, рециклиращ чужди спомени и стари снимки, които превръща в хранителна среда за ин витро растение GINKGO BILOBA. Работата на Яна Василева разглежда темата за спомена, връзката между материалността и същността му, като се опитва да го съживи и запази под друга форма.

Яна Василева живее и работи в София. Работи в областта на съвременното изкуство, експериментирайки с различни медии и техники като: живи инсталации, обекти и видео. Интересите й са насочени към био изкуството и дигиталните изкуства. А темите които изследва са свързани с паметта.  Завършва бакалавърска степен (2017) в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, специалност Сценичен и екранен дизайн и магистър (2019) в Национална художествена академия, специалност "Дигитални изкуства". Нейните участията във фестивали и групови изложби включват: Симпозиум Арт колаж, Пловдив, (2016); Фестивал Вода, Бургас, (2019); Фестивал DA FEST, София, (2019).

„Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ рамкира процесите скрити при разработката на машинното зрение и поставя въпроса за смисловите рамки и значението на контекста при прочита на образи. Raw lab възстановяват контекста, който е умишлено пропуснат, разобличавайки похвати, характерни при разработката на изкуствен интелект.

Raw lab (Рослана и Радина) е колектив от визуални артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства и интерактивния дизайн. В практиката си изследват експериментални форми на творческа изява. Подхождайки с критически анализ към технологиите, новите медии и изкуствения интелект, колективът изследва политическите им измерения и ефектите им върху развитието на социалните норми.

Проф. Венелин Шурелов е съосновател и преподавател в магистърска програма Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Съосновател на Фондация ДА ЛАБ и ментор в платформата e-valuation. Той е и съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за дигитално изкуство, който се провежда в София от 2009 г. Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и групови изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

 

Автор:
Мая Иванова
Публикация:
16.08.2023 г. 16:58
Посетено:
382
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37499-patuvashtata-izlozhba-e-valuation-gostuva-v-burgas