Изложби

"Закъсняло лято" / "Late Summer" - изложба живопис на Валентин Ангелов

10 август - 06 септември 2023, Арт Галерия "Папийон" - Варна

"Закъсняло лято" / "Late Summer" - изложба живопис на Валентин Ангелов: 4
"Гнездото"
"Закъсняло лято" / "Late Summer" - изложба живопис на Валентин Ангелов: 5
"Юлска нощ"
"Закъсняло лято" / "Late Summer" - изложба живопис на Валентин Ангелов: 6
"По пътя"
"Закъсняло лято" / "Late Summer" - изложба живопис на Валентин Ангелов: 7
"Късно море"

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon
представя

от 10 август до 06 септември 2023

Валентин Ангелов / Valentin Angelov

"Закъсняло лято" / " Late Summer"

Изложба живопис

Лятото няма  врати и прозорци
спокойно се влиза  в него, както дишаш,
както целуваш, както се ровиш в душата си.“         

Сашо  Серафимов

От 10 август до 06 септември 2023 г. талантливият художник Валентин Ангелов ни разказва с четка и цвят за своето „Закъсняло лято“ в пространството на Арт Галерия Le Papillon. Седемнадесет картини, създадени в последните месеци за самостоятелната му изложба във Варна, разкриват различните посоки в многообразното му творчество. Валентин Ангелов е любознателен творец, който обича да пътешества и да описва своите впечатления или с детайлната, реалистична, фина линия на майстор илюстратор, или с експресивната, различна четка или шпатула, но винаги с ведрост, настроение и загадъчна усмивка, скрита в сюжетната линия. Редуването на плътни и вилатурни полета, създават живописно усещане и внушение за бликащ живот. За богатството на въображението му разбираме от сюрреалните му, почти сънувани разходки с летящи лодки, ангели или пазителки на морски съкровища. Бурната му дълбока емоционалност долавяме в нажежените понякога ярки тонове със смели контрасти и плътност на цвета в изразителните му развълнувани пейзажи. Кобалтовото му синьо ни спира за кратко пред малък храм в „Миконос“, огрян от мистична светлина, контрастиращ на фона на почти драматично небе, но го срещаме и в „Юлската нощ“ в Пиза. Нежно розовите полутонове ни връщат чувството за безвремие на спокойно и горещо „Пладне“ из малки, но колоритни улички в южен град или при залеза „Там някъде“. Творбите му ни задържат вниманието и подсъзнателно ни подканват да направим пауза от ежедневието, за да посрещнем лятото. Без значение кога ще дойде то, то като че ли винаги е „закъсняло“. Лятото - онзи събирателен образ на време за свобода, топлина, приключения и споделеност. Лятото - алегория на по-добри времена, на хубави дни, на постигнати желания и силни емоции. Лятото - като кулминация на всичко, очаквано с нетърпение.

Всяка картина на Валентин Ангелов разказва история – от нереални случки с ангели и влъхви, митични същества и летящи конструкции, до любими места, пусти плажове, лазурни брегове, мистични храмове и пурпурни поля. Възхитително е лекотата и майсторството, с което успява да побере не просто един цялостен сюжет, а истински малки светове само в едно платно. Достатъчен е един „Прозорец“ или „Ветрило“ и умелата му четка повежда въображението на зрителя на „Разходка във времето“, създавайки убедително една нова реалност. Там цветовете си играят със светлината и сянката, а ние с удоволствие оставяме съзнанието да премине отвъд ежедневието. Не липсват и провокации, фино вплетени в сюреални композиции, в които всеки предмет, дори привидно случайно попаднал там, е всъщност натоварен с конкретен смисъл и често придава цялостна завършеност на сложния сюжет. Символика, повдигаща общовалидни или философски въпроси за началото и битието, за тежестта на мислите и за различните гледни точки.

За себе си Валентин Ангелов споделя: „Аз съм много любопитен човек. Постоянно търся себе си, но същевременно и се страхувам от едно „намиране на себе си”. Защото какво значи това: да рисуваш само в една топла оранжева гама; какво значи това да рисуваш графика само с успоредни чертички, без да ги кръстосваш. Това не е стил, това е хватка. Свободата на твореца се състои именно в това да има много пера, много четки. Не всичко може да се разкаже с формули и модули. И затова аз много внимателно продължавам да търся себе си. Това е най-щастливият период за твореца – когато ще започне не просто да показва какво е видял, а да разказва за живота.“

Експозицията е на разположение на ценителите от 10 август до 6 септември 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

 Валентин Ангелов е роден през 1961 г. в София. Завършва Художествената гимназия през 1979 г., а през 1985 г. Националната художествена академия "Николай Павлович" - София, специалност "Графика".

Работи в областта на графиката, рекламата, илюстрацията и живописта. Художник е на детски книги, на романи и на поетични сбирки за различни издателства. Създава анимационни късометражни филми и е автор на  шапката на превърналото се в символ на 90-те години предаване ”Ку-ку", на ”Хъшове" и много други. През годините работи в периодичния печат като художествен редактор и има зад гърба си стотици карикатури. Преподава рекламен дизайн и визуална комуникация в Българо-датски колеж, София. Има над 30 изложби в България, Испания, Италия, Чехия, Германия, Унгария и Русия. През 1988 г. печели първа награда от Биеналето на рисунката в Ел Ферол, Испания. Негови платна са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и на частни колекции в България и в Япония, Швейцария, Испания, Англия и Германия. Има отпечатани по вестниците над 100 политически рисунки и още над 200-300 по-малки неща. Произведенията на Валентин Ангелов са вдъхновени от антични, митологични и философски теми, които той пресъздава чрез съчетаване на реални и иреални образи. 

Избрани самостоятелни изложби:

1997 – Български културен център в Прага, Чехия
1999 – Галерия “Аросита”, София
2000, 2003 – Галерия “Натали”, Прага, Чехия
2001 – Галерия “Манес”, Прага, Чехия
2002 – Галерия “Фондация Яворов”, Чирпан
2004 – Българско национално радио, София
2004 – Галерия “Сте”, София
2005, 2006, 2009, 2010– Галерия “Фондация Стамен Григоров”, София
2005 – Истанбул, Турция
2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022 – Галерия “Ракурси”, София
2008 – Галерия 'Edition 88', Люксембург
2017 – Галерия „Arsenal of Art”, Пловдив 
2018, 2020 – Арт Галерия Папийон, Варна 
2022 – Галерия „Боев“, Пазарджик

Автор:
Арт Галерия "Папийон"
Публикация:
08.08.2023 г. 13:13
Посетено:
443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37452-zakasnyalo-lyato-late-summer-izlozhba-zhivopis-na-valentin-angelov