Изложби

"ОБЕМ" - Изложба на Калия Калъчева и Гергана Табакова

25 юли – 09 август 2023, "ReBonkers" - Варна

◊ ИЗЛОЖБАТА
 
ОБЕМ
 
Изложба на Калия Калъчева и Гергана Табакова
 
25 юли – 09 август 2023
Откриване: 25.07.2023 | 18:00 ч.
"ReBonkers" (ул. "Барутен Погреб" 4), Варна
 

ОБЕМ е изложба за живописта като пространство, а не живописта като част от пространството. Тя е съвместен творчески продукт на авторите – Калия Калъчева и Гергана Табакова, които преосмислят концепциите на авангарда от началото на ХХ век за връзката на архитектурата с геометричната абстракция.

Работата по създаването на инсталацията продължава 11 месеца, в които двете художнички са в непрестанен диалог, в който не нарушават личното си разбиране за подбора на материали, употребата им и композиционните решения. Стараят се да търсят разнопосочни подходи, които да пресекат в изграждането на общата творба.

Авторите споделят: „При подготовката и процеса по намиране на формите, с които да работим, разгледахме архитектурни примери, сред които селището Шибам в Йемен, храмовият комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, древният град Персеполис в Иран, както и съвременни градове като Токио и Чикаго."

В търсенето на общото между всички тези пространства, двете художнички се фокусират върху колоната, която не само е основен архитектурен елемент, но представлява и символ, дълбоко вписан в колективната памет. Тя е връзка между земята и небето, представлява вертикала, свързана с организацията и ориентацията на света и е символ силата на съзидание.

В инсталацията „Обем" множество от прекъснати колони изграждат ритмична структура в пространството, в която може да се разходиш, да преживееш усещането за пространство, което едновременно е едно цяло и се състои от прекъснати вътрешни фрагменти.

За представянето на инсталацията в ReBonkers авторите задълбочават съвместната си работа по отношение на пространството. Правят опит да преорганизират създаденото до тук, да зададат нова конфигурация, която да е в композиционно съзвучие с пространството, в което се поставя.

Изложбата се осъществява в партньорство с Advertising Artists. 

Инсталацията е осъществена с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Снимки от откриването на изложбата: https://www.facebook.com/ReBonkers/posts/

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Гергана Табакова е магистър по живопис от Националната художествена академия (2017). Работи в сферата на живописта. Интересно ѝ е преразглеждането на типични разбирания, ежедневни пространства и ситуации. Опитът за тяхното преосмисляне е основен акцент в работата ѝ. Advertising Artists представя първата нейна самостоятелна изложба "GARBAGE" (2020) , а през 2018 я включва в груповата експозиция "ALTEREGO", представяща творчеството на 12 съвременни визуални артисти-жени.

Гергана Табакова има три самостоятелни изложби и участия в общи национални и международни изложби. Гергана силно се интересува от взаимодействието между живопис и други визуални изкуства. Във връзка с този интерес, тя получава докторска степен от Национална художествена академия (2022).

 

Калия Калъчева е магистър по живопис от Националната художествена академия. Удостоена е с Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на фондация „Едмон Демирджиян". През 2014 г. печели място в резидентната програма на Cité des arts, Франция, а през 2016 г. на Oberpfälzer Künstlerhaus, Германия. През 2017 получава специално признание в конкурса „Жените в изкуството", Орландо, Флорида. 2020-а година ѝ носи наградата на СБХ за млад автор на биеналето „Приятели на морето", Бургас. През 2021 участниците в „Национален конкурс за живопис и скулптура" я избират за победител в категория "живопис". През 2018 е включена в груповата експозиция на Advertising Artists "ALTEREGO".

Картини на Калия Калъчева са част от колекциите на Центъра за изкуство „Уго Вутен" в Белгия, Imago Mundi - колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София, Софийска градска художествена галерия и други. Калия има над 20 самостоятелни изложби и участия в над 100 общи национални и международни изложби.

_________

* Изложбата се осъществява в партньорство с Advertising Artists

Advertising Artists е организация, която промотира съвременни визуални артисти, работещи в сферата на изящното изкуство и дизайн. Организацията дава възможност на артистите свободно да задават своите въпроси и споделят своите търсения, провокирайки установени обществени нагласи.

Екип на изложбата:
Аделина Бонева: графичен дизайнер, създател на основната визия на проекта
арх. Христо Марев: консултант

 
Автор:
Публикация:
27.07.2023 г. 16:51
Посетено:
196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37393-obem-izlozhba-na-kaliya-kalacheva-i-gergana-tabakova