Изложби

Фотографският фестивал "ФотоФабрика" гостува в Бургас

"ФотоФабрика" навършва 10 години и представя върху кейовата стена на пристанище Бургас специално подбрани 25 широкоформатни фотографии

Фотографският фестивал "ФотоФабрика" гостува в Бургас

ФЕСТИВАЛЪТ "ФОТОФАБРИКА" ГОСТУВА В БУРГАС

Вече 10 години "ФотоФабрика" – фестивалът, посветен на фотографското изкуство във всичките му форми, показва на българската публика високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография. През 2023 г. фестивалът се организира за 10-ти пореден път и предлага различни изложби и събития не само в София, но и в цялата страна.

Бургас е първият град, в който ще бъде представена специалната юбилейна експозиция на "ФотоФабрика", включваща някои от емблематичните кадри, показвани в рамките на фестивала. Снимките, на които ще могат да се насладят на открито всички жители и гости на Бургас в продължение на цял месец, са дело на някои от големите имена в българската и световна фотография.

Сред тях ще могат да се видят кадри на едни от най-добрите световни фотографи от прочутата агенция „Магнум“, гостували в България по покана на "ФотоФабрика", като Алекс Майоли, Антоан д’Агата, Кристина Гарсия Родеро, но също и работи на абсолютни звезди на съвременното фотографско изкуство като Чема Мадос, Ървин Олаф, Алексей Титаренко. В селекцията участват и изключителни български фотографи като Димитър Дилков, Боряна Кацарова, Лоте Михайлова.

Събитието е поредното от проекта на Международното триенале на сценичния плакат Програма за представяне в Бургас на утвърдени световни майстори на плаката и фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас в партньорство с Филиала на НХА в Бургас.

Изложбата „10 години "ФотоФабрика“ може да бъде видяна от 20 юли до 20 август в най-новата арт зона за външни изложби, изградена по идея на Триеналето от Пристанищния комплекс - Бургас върху кейовата стена, в частта ѝ срещу филиала на НХА, Магазия 1.

За "ФотоФабрика": Първото издание на "ФотоФабрика" е през есента на 2014 г. През годините част от програмата на фестивала са били някои от най-големите звезди на световната фотографска сцена, както и едни от най-талантливите и разпознаваеми български фотографи. В рамките на десетте издания на "ФотоФабрика" са се състояли десетки изложби, прожекции, дискусии, работилници и фотографски състезания. "ФотоФабрика" кани зрителя да се превърне в участник и да преработи случващото се в света в своя лична позиция, провокирайки чрез визуалното изкуство мисъл, емоция и действие.

Десетият фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г, а популяризирането на" ФотоФабрика" в страната е по проекта „Фотоувеличение“, изпълняван с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

www.fotofabrika.org

 

Автор:
ФотоФабрика
Публикация:
20.07.2023 г. 12:44
Посетено:
229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37349-fotografskiyat-festival-fotofabrika-gostuva-v-burgas